Отидете към основна версия

14 Септември, 2020 12:32, обновена 14 Септември, 2020 12:32 83 207 141

Какво трябва да знаете, ако купувате употребявана кола от Германия

  • германия-
  • употребявани автомобили

В Германия имате две възможности да си купите кола. Можете да отидете при търговец на нови автомобили и да купите употребяван автомобил или да потърсите онлайн обява от частен продавач. Покупката от официален дилър ви дава по-голяма сигурност. По закон в Германия те трябва да предложат гаранция от поне една година. Ако нещо се обърка в двигателя на автомобила - или възникне някаква друга техническа неизправност - дилърът ще трябва да покрие разходите - така че до голяма степен елиминирате възможността за неприятни изненади.

Недостатъкът на закупуването на употребявана кола от дилър е, че колата е доста по-скъпа. Ето защо много хора пробват късмета си на частния пазар. В Германия, подобно на България, има един основен уебсайт, в които хората предлагат употребявани автомобили - mobile.de.

Ако купувате кола по обява в Германия, внимавайте. Има доста хора, които продават автомобили и които изглеждат подозрително сякаш са правили това повече от веднъж, а представят колата за семейна. Съветът е да зададете като първи въпрос колко дълго продавачът притежава превозното средство.

Ако го е купил през последните шест месеца, трябва да се запитате дали наистина това е семейната кола, както се твърди в обявата. И нещо, още по-важно .Преди да стигнете до сделка поискайте от продавача резултатите от последния му Hauptuntersuchung (известен като TÜV преглед) и така ще видите извършените ремонти.

В Германия автомобилите трябва да преминават през Hauptuntersuchung на всеки две години. В обикновения език това се нарича TÜV (кръстен на компаниите, които го извършват). Ако в обявата е посочено, че колата има нов TÜV, това е добър знак. Новият TÜV е добро начало, но трябва да проучите типичните слаби места на автомобила, който купувате, и да разберете кога за последен път са подменяни проблемните детайли.

Също така важно е, че ако TÜV на автомобила е изтекъл, няма да можете да направите пробно шофиране. Продават се много коли, чийто TÜV е просрочен. Съветът е да игнорирате напълно тези обяви. Същото важи и за кола, която е „abgemeldet“ (отписана). Такъв автомобил пък въобще няма да можете да го карате по обществени пътища.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 110 гласа.

Свързани новини