Отидете към основна версия

3 089 9

Нов световен рекорд по бутане на автомобил (ВИДЕО)

  • saab-
  • 9-7x-
  • nokian-
  • hakkapeliitta-
  • r3

Финландски IT-специалист постави нов световен рекорд по бутане на автомобил. 47-годишният Юси Калиониеми успя да преодолее 1 миля (1 609 м) за 13 мин. и 26 сек., тласкайки пред себе си Saab 9-7x с тегло 2.1 тона, съобщават от Книгата "Гинес".

Предишното върхово постижение в дисциплината се задържа в продължение на 11 години. Рекордът принадлежеше на хърватина Марио Млинарич, който преодоля 1 миля с бутане на 1 900-килограмов автомобил за 15 мин. и 21 секунди.

Калиониеми смята, че успехът му се дължи на сложен пъзел от множество фактори. Финландският здравеняк твърди, че за поставянето на рекорда му е помогнала не грубата сила, а редовните тренировки, които са го научили да разпределя правилно енергията си.

Юси отбелязва, че има само два начина да се постигне необходимата бързина - да се увеличи физическата сила или да се намали съпротивлението. Решението на втория проблем са били гумите Nokian Hakkapeliitta R3 SUV с ниско съпротивление при търкаляне, които облекчили значително задачата.

По време на целия опит специалисти са следили напрежението в мускулите на новия рекордьор с помощта на "умен" костюм Myontec Oy със специални датчици. Данните от тях сочат, че Калиониеми е напрягал мускулите си на не повече от 40% от пълния им капацитет, а пулсът му в моментите на пиково натоварване е достигал 164 удара в минута.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини