Отидете към основна версия

8 982 75

460 000 коли без "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност-
  • гаранционен фонд-
  • писма

Близо половин милион собственици на МПС-та без задължителната застраховка “Гражданска отговорност“ са получили предупредителни писма, че ще бъдат глобени, а автомобилът ще бъде спрян от движение. Писмата са изпратени от Гаранционния фонд, който плаща на пострадали при катастрофи, когато виновният шофьор е избягал или не е имал “Гражданска отговорност“.

Гаранционният фонд е юридическо лице със седалище в София с предмет на дейност извършване на плащания на обезщетения по задължителните застраховки “Гражданска отговорност” на автомобилистите и “Злополука” на пътниците в обществения транспорт. В изпратените писма се обяснява, че ако собственикът на колата не приведе доказателства, че има застраховка, данните за автомобила ще бъдат изпратени на КАТ за спиране от движение и за налагане на глоба от 400 до 600 лв. Ако колата е на фирма, санкцията е от 2000 до 5000 лв.

В много от случаите обаче става въпрос за превозно средство, което отдавна не е собственост на получателя на писмото. Явно информацията за неплатен такъв данък се взима само от КАТ, но не и от общините по местоживеене. Данните на КАТ за автомобилите в страната към дата 11 март 2011 година са засечени с информацията на застрахователите за сключените полици, но липсва информация от общините.

Така ако преди време сте продали личния си автомобил, прехвърлили сте го нотариално на друго лице и сте го отписали от общината, може отново да ви изпратят писмо да платите гражданската му отговорност. Това става при положение, че купувачът не го е регистрирал в КАТ и превозното средство там все още се води на ваше име.

При подобно положение ще трябва да представите нотариално заверен договор за покупко-продажба на въпросното превозно средство, но какво става ако не пазите такова копие. То трябва да се пази в общината, но там тези документи се съхраняват само в хартиен вид и намирането им определено представлява проблем както за общинарите, така и за потърпевшите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини