Отидете към основна версия

8 198 18

Воланът бил по-мръсен от градски клозет

  • волан-
  • бактерии-
  • изследване

Изследователи от лондонския университет "Кралица Мери" са установили, че на всеки квадратен инч (6.5 кв.см) от повърхостта на средностатистическия волан виреят 700 бактерии. За сравнение по дъската на градска тоалетна има 80.

"Колите са идеално място за развъждане на микроби, особено ако в купето се консумира храна и остатъците от нея не се почистват", казва ръководителят на изследването д-р Рон Кътлър, шеф на факултета по биология и медицина в "Кралица Мери". "За да се избегнат рисковете за човешкото здраве, интериорът трябва да се почиства редовно", съветва ученият пред "Дейли Мейл".

Данните от проучването на британците сочат, че най-мръсното място в колата е багажникът. На всеки квадратен инч и половина (9.6 кв.см) виреят около 1 000 бактерии. Най-разпространена сред тях е Bacillus cereus, която предизвиква хранителни отравяния. Интериорът на автомобила е благодатна среда и за артробактериите, които живеят в пръстта и човешката кожа.

Според Рон Кътлър е малко вероятно да възникнат здравословни проблеми, причинени от повечето микроорганизми в купето на колата. В някои автомобили обаче са открити наистина опасни видове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини