Отидете към основна версия

31 669 163

Вносителите на нови автомобили у нас искат преглед за всяка кола "нов внос"

  • автомобили-
  • българия-
  • правителство-
  • мерки

Предлагат се и "еко бонуси" при връщане на стари автомобили

Съюзът на автомобилните производители и техните официални вносители в България излезе с няколко интересни предложения, които ще адресират към правителството на страната ни.

Става дума за създаване на т.нар. общ регистър, в който абсолютно всеки автомобил да има своеобразно досие. В него ще се вписва пробегът на автомобила, извършваните годишни технически прегледи, ремонтите, както и застрахователните събития свързани с дадената кола.

Още нещо, което предлагат от ААП е всеки употребяван автомобил, който влезе на територията на България да бъде вписван в този регистър, като преди това му се направи детайлен технически преглед.

Другото, което искат вносителите на нови автомобили у нас е правителството да одобри "скрапинг програма", с която всеки, който върне автомобил на възраст над 15 години и иска да закупи нов, да получава финансови облекчения.

Предложението за еко бонус е 10 000 лева при покупка на електромобил, 7 500 лева за хибрид и 5 000 лева еко бонус за нова кола с ДВГ, която отговаря на стандарта евро 6d. Парите би следвало да дойдат от плащане на ДДС за употребяваните коли, които влизат на територията на България.

И последното предложение, което идва от съюза на вносителите на автомобили, е да се разрешат онлайн регистрациите, а подаването на документи в КАТ да става и дистанционно с помощта на електронен подпис. Изсветляването на сивия сектор при сервизите също е част от мерките, които според ААП, трябва да вземе държавата.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 96 гласа.

Свързани новини