Отидете към основна версия

32 686 50

Задава се Audi с разход 1 литър на 100 км

  • audi-
  • crosslane coupe-
  • volkswagen-
  • xl1

Инженерите в Инголщад разработват свръхикономичен компактен модел, който ще харчи около литър на сто километра. Новината съобщава лично шефът на развойния отдел на Audi Волфганг Дюрхаймер в интервю за британското списание Autocar.

За момента разработката носи вътрешнофирменото име "еднолитров автомобил". Крайната цел на немците е четириместна кола с ниво на оборудване, което да не отстъпва по нищо на останалите модели на марката. Външността на возилото ще бъде изпълнена в стила на концепта Crosslane Coupe, показан в Париж през септември.

Свръхикономичното Audi ще бъде построено на модифицираната стоманена платформа на A1. Каросерията и окачването ще бъдат изработени от въглеродни нишки. Със задвижването ще бъдат натоварени малолитражен агрегат с вътрешно горене и електромотор. Дюрхаймер обаче изрично подчертава, че няма планове за заимстване на двуцилиндровия дизел на "братовчеда" Volkswagen XL1.

Audi планира да пусне еднолитровия си автомобил на пазара не по-рано от 2015 г.

Volkswagen XL1 от своя страна влиза в серийно производство още догодина. Свръхикономичният модел харчи около литър на 100 км. Оборудван е с двуцилиндров дизел с мощност 48 к.с., който работи в комплект с електромотор с 27 коня.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини