Отидете към основна версия

15 663 73

Новият руски електромобил отблизо (ВИДЕО)

  • камаз-
  • кама-1

Петербургският университет "Петър Велики" публикува кратък видеообзор на новия електрически кросоувър, създаден в сътрудничество с КамАЗ. В клипа са показани техническите особености на "Кама-1" и първото му пътуване след официалното представяне на изложението "ВУЗПРОМЭКСПО-2020" в Москва.

Макар да бе спряган за наследник на някогашната "Ока", електромобилът има малко общо със съветската малолитражка. Двигателят на "Кама-1" е разположен отзад и задвижва задните колела, а светодиодните фарове, трасиращите мигачи и системата за автономно управление ADAS от трето ниво са на светлинни години от "полуладата".

Порталът drom.ru разкрива, че пиковата мощност на електромотора достига солидните за 3.4-метрова кола 220 к.с. и 350 Нм. В обичайни условия обаче мощността е ограничена на 109 коня, които ускоряват 1 300-килограмовата "Кама-1" до 100 км/ч за 6.7 секунди.

Показаният в Москва прототип има гуми Goodyear с размер 205/45 R17. Конструкторите казват, че са избрали толкова широк модел, за да не буксуват задните колела при ускорение.

От университета "Петър Велики" и КамАЗ не крият, че и електромоторът, и батерията с капацитет 33 кВтч са произведени в Китай. Това ще бъде така и в серийната версия поне що се отнася до акумулаторния блок, тъй като в Русия не се произвеждат подобни компоненти.

Салонът на "Кама-1" се води четириместен, но на задната седалка могат да се поберат само деца. За сметка на това предните кресла са съвсем пълноценни - имат странична поддръжка и електрически регулировки.

Футуристичният волан с фиксирана главина и 10-инчов сензорен екран надали ще намери място в серийната версия. Прожекционният екран обаче като нищо може да стане част от оборудването на бъдещото електромобилче.

Перспективите за серийно производство, впрочем, са мъгляви. Проектът е финансиран от руското Министерство на образованието, но средствата отдавна са изчерпани, а от КамАЗ смятат разработката на електромобил за "неприоритетна дейност" и нямат планове в това направление.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.

Свързани новини