Отидете към основна версия

7 548 45

Без стикери за "Автокаско"

  • автокаско-
  • гражданска отговорност

Още в края на миналата година министър Цветанов намекна за готвените от правителството промени в Кодекса за застраховането. Тогава Цветанов разказа за нова вълна от кражби на автомобили, за справянето с която трябвало да се направят промени в Закона за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Сега правителството прие тези промени, а най-важната от тях е, че се забранява маркирането на автомобилите, които имат застраховка "Автокаско", със стикери, лепенки и всякакви други отличителни знаци.

От Министерството на вътрешните работи се надяват след въвеждането на мярката броя на автомобилните кражби да намалее значително. Според правителствената служба по този начин ще се осигури пълна прозрачност в отношенията между гражданите и автомобилните застрахователи. Ако не спазват забраната за стикери, указващи, че автомобилът е застрахован, водачите ще бъдат санкционирани с глоба от 50 лева.

Много по-сериозна обаче е санкцията за застрахователите, извършили или допуснали нарушението. Те ще бъдат глобявани със сума от 30 000 до 50 000 лева. Ако нарушението е повторно или системно, санкцията ще достига до 120 000 лева. Контролът над застрахователните компании ще се извършва от Комисията за финансов надзор, а МВР и в частност КАТ ще следи и глобява водачите на моторни превозни средства, които са в нарушение.

Другата промяна касае задължителната полица "Гражданска отговорност". Преди две седмици Комисията за финансов надзор прие промени в Кодекса за застраховане, според които ГО няма да може да се плаща разсрочено. Правителството одобри и тях и "Гражданска отговорност" вече ще се плаща на само накуп.

От изказването на министър Дянков пред медиите, стана ясно, че решението за еднократна вноска на ГО се прави с цел да се облекчи финансово Гаранционният фонд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини