Отидете към основна версия

5 079 37

Volkswagen утрои продажбите на електромобили

  • електромобили-
  • volkswagen

Volkswagen отбеляза значителен успех в процеса на преминаване към електрическа мобилност. „Смятам, че 2020 година беше повратна точка за Volkswagen и отбеляза пробив в развитието на електрическата мобилност като цяло“, заяви главният изпълнителен директор на Volkswagen Леки автомобили Ралф Брандщетер. През миналата година марката достави по-голям брой електрически превозни средства в световен мащаб откогато и да било, предавайки на крайни клиенти общо над 212 000 електрически автомобила (+158% спрямо 2019 година), от които близо 134 000 електромобили с акумулаторни батерии (BEV), отбелязвайки ръст в размер на 197% спрямо резултатите през 2019 година.

„Ние сме на път да постигнем своята цел и да поемем лидерската позиция на пазара на електрически превозни средства с акумулаторни батерии“, допълни Брандщетер. „Ние държим и работим за създаването на привлекателна и достъпна за потребителите електрическа мобилност повече от всяка друга компания в автомобилната индустрия.“ Независимо от предизвикателната пазарна среда през последната година, компанията е успяла да достави около 5,328 милиона автомобила с марката Volkswagen на клиенти по целия свят. Този показател бележи спад с около 15% в сравнение с постигнатото през предходната година.

През месец декември марката демонстрира уверен финален спринт и успя да достигне близо до много добрите месечни показатели от предходната година, регистрирайки минус от едва два процента. Що се отнася до електромобилите, то ID.3 се изкачи директно до челната позиция в класацията по продажби в много европейски страни. Най-популярният модел от новите попълнения в гамата е ID .3 с 56 500 реализирани бройки (въпреки че моделът излезе на пазара едва през месец септември) последвано от e-Golf2 с около 41 300 продадени екземпляра и Passat GTE3 с приблизително 24 000 продажби.

През 2020 година от ID.3 са поръчани около 68 800 броя, над 56 500 от които вече са доставени на своите собственици. Всъщност през декември ID.3 е най-продаваният BEV електромобил на пазарите във Германия, Финландия, Словения и Норвегия, докато в Швеция ID.3 е въобще най-продаваният автомобил (независимо от вида на задвижването). На пазарите в Холандия и Германия Volkswagen Леки автомобили успя да се изкачи на първо място по продажби на електромобили BEV през 2020 година като цяло с пазарен дял от 23,8% в Германия и 23% в Холандия.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини