Отидете към основна версия

10 237 20

Още една държава забранява двигателите с вътрешно горене

  • сингапур-
  • двигатели с вътрешно горене-
  • забрана

Всички автомобили в Сингапур ще бъдат оборудвани с "чисти" двигатели до 2040 година

Снимка: Shutterstock

Властите на Сингапур ще забранят регистрацията на нови автомобили и таксита, оборудвани с дизелови двигатели, като това ще стане от 2025 година. Информацията е на местния орган за сухопътен транспорт (LTA). След още пет години всички нови автомобили ще бъдат оборудвани с екологични електрически двигатели, а до 2040 година забраната за двигатели с вътрешно горене ще важи за целия автопарк на страната.

Както пояснява Bloomberg, Сингапур планира да въведе мораториум върху дизеловото гориво през 2030 година, но реши да отложи срока с пет години. Причината е в желанието да се намалят вредните емисии в атмосферата и да се стимулира разпространението на електрически превозни средства възможно най-скоро.

Според LTA днес около 2.9 процента от леките автомобили се задвижват с дизел в Сингапур, докато делът на такситата, използващи нафтата като гориво, достига 41.5 процента. Освен това повечето камиони и автобуси се зареждат с дизел, което обаче няма да бъде засегнато от забраната, обявена от правителството.

До 2030 г. Сингапур планира да разгърне мрежа от 60 000 станции за зареждане на електрически автомобили, две трети от които ще бъдат инсталирани на обществени паркинги, а останалите на частни. Специално сформиран държавен орган ще ръководи прехода на автомобилния парк на страната към електричество.

Според правителствения план до 2040 г. всички автомобили в Сингапур ще бъдат оборудвани с екологични електродвигатели. Планът включва и други мерки: разширяване на броя на слънчевите панели, засаждане на милион нови дървета, разширяване на железопътната мрежа , велосипедни пътеки и намаляване на количеството боклук, изпращан на сметищата в страната.

Ще припомним, че през декември миналата година японското правителство обяви, че до средата на 2030-а страната ще забрани напълно продажбата на нови автомобили, оборудвани с двигатели с вътрешно горене. Освен в Страната на изгряващото слънце ограничения или забрана за продажби на автомобили с двигатели с вътрешно горене се готвят в Канада, Норвегия, Германия и щата Калифорния, а от 2040 г. всички нови камиони, продавани в Европа, ще загубят традиционните си двигатели .

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.

Свързани новини