Отидете към основна версия

63 349 198

Най-евтините нови коли в България

Ентусиазмът от новината, че България отново ще произвежда автомобили, закономерно расте с наближаването на есента. Тогава най-вероятно в салоните на дилърите ще постъпят първите коли на Great Wall. Китайските возила предизвикаха небивал интерес на салона в София, където бяха оповестени повече подробности за спецификациите им. Еуфорията покрай официалната премиера на Voleex, Hover и Steed обаче бе съпорводена и с

противоречиви коментари на обявените от Litex Motors цени

Кросоувърът и пикапът ще струват 28 600 и 24 500 лв. с ДДС съответно, а специално за дебюта на българския пазар ще бъде пусната лимитирана серия на градското мини с всички екстри за 15 900 лв.
Полярни мнения провокира именно цената на Voleex. Мнозина смятат модела за клонинг на Toyota Yaris, в който не си струва да бъдат инвестирани толкова пари, тъй като

в същия ценови сегмент има немалко предложения на утвърдени производители

Действително ли е така и какви са шансовете на сглобяваната край Ловеч малолитражка да се пребори с конкуренцията? Отговор на този въпрос дава сравнение на възможно най-евтините автомобили, продавани в България от официални вносители.
Всъщност се оказва, че чисто нова кола

у нас може да се купи дори на цена под психологическата граница от 10 000 лв

Абсолютният рекордьор по евтиния е Zastava Koral. Моделът представлява доброто старо Yugo от времената на зрелия социализъм, но наконтено с издути пластмасови обтекатели. Единствената модификация с 1.1-литров мотор с мощност 60 к.с. е лишена от каквито и да било екстри, но пък струва 9 960 лв. с ДДС. Който държи на возило с по-хуманни размери, може да се възползва и от друго архивно предложение на завода Крагуевац. Някогашната гордост на югославското автомобилостроене Florida все още се произвежда и въпреки оскъпяването заради вноса от страна извън ЕС излиза едва 12 600 лв. Такава е и цената на Daewoo Matiz, без да става ясно къде точно се сглобява корейското супермини с трицилиндров двигател, след като марката отдавна отсъства от каталозите.
Бестселърът Dacia Logan остава без конкуренция на българския пазар като

 

единствения що-годе съвременен автомобил под 13 000 лв.

Румънският седан е и най-евтината кола, в чието стандартно оборудване са включени въздушна възглавница и антиблокираща система на спирачките. Ако нашенецът се изкушава от благини като електрически прозорци, климатика и еърбег за пасажера без допълнително заплащане, трябва да се бръкне с поне 14 500 лв. за Hyundai i10.

 

В диапазона от 15 000 до 16 000 лв. става доста по-населено. Тук има предложения от марки като Toyota, Opel и FIAT. 15 800 лв. струва и единственият модел от долния сегмент на средния клас в компанията на най-евтините нови автомобили в България. Samand се произвежда от Iran Khodro (“Иранска кола”), има далечна роднинска връзка с Peugeot 405 и съблазнява с впечатляващите за подобна класация 110 к.с.

 

Какво ще предлага родният Voleex за същите пари?

Стандартното оборудване на минито с 1.5-литров двигател с мощност 97 к.с. ще включва ABS с EBD, спирачен асистент, еърбегове за водача и пътника до него, имобилайзер, климатик, усилител на волана, електрически пакет (стъкла на предни и задни врати, огледала и централно заключване), парктроник, стереосистема с USB интерфейс и шест високоговорителя и още куп глезотии. Като екстра ще могат да се поръчват боя металик за 390 лв., фабричен газов инжекцион за 2 249 лв., стабилизираща програма (ESP), странични еърбегове, странични въздушни завеси и др. Когато лимитираната серия се разпродаде, цената от 15 900 лв. вероятно ще се увеличи с 600-700 лв. Колко ще струват версиите с по-скромно оборудване пък може само да се гадае. Едно обаче е сигурно - в Litex Motors са си написали изрядно домашното по ценообразуване. Автомобилите на Great Wall очевидно нямат амбициите да се състезават с най-евтините предложения на родния пазар и се целят в клиентела с по-високи изисквания, но въпреки това ще предлагат съотношение между стойност и съдържание без конкуренция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини