Отидете към основна версия

14 305 27

Най-евтиният електромобил със слоган "Първата руска кола" беше пуснат в Европа

  • dartz-
  • nikrob uab-
  • freze-
  • електромобил

Латвийската компания Dartz Motorz ​​и литовската компания Nikrob UAB предлагат на европейския пазар компактен електрически автомобил на стойност под 10 000 евро

Латвийската компания Dartz Motorz, известна с разработването на скъпи бронирани всдеходи, и литовската компания Nikrob UAB завършиха процеса по сертифициране на ново бюджетно електрическо превозно средство за европейския пазар. То ще се продава официално под името FreZe - в чест на автомобила Frese и Яковлев от 1896 година, който се смята за първата руска серийна кола в историята.

От 1910 г. марката Frese принадлежи на руско-балтийския завод в Рига, но в средата на март, миналата година Nikrob UAB получи всички необходими документи, потвърждаващи, че „името на Петър Александрович Frese е официално възродено“ и може да бъде използвано за нов модел.

Какво обаче представлява "първата руска електрическа кола"? FreZe Nikrob EV е подобрена версия на китайския малък електрически автомобил Wuling Hongguang MINI EV, пуснат на пазара в КНР през май 2020 година от SAIC. 4-местният електромобил е дълъг 2 917 мм, оборудван е с двигател с мощност 20 конски сили и бързо се превърна в лидер сред изцяло електрическите превозни средства в Китай.

От Wuling Hongguang MINI EV са продадени 25 788 бройки само през януари 2021 г., почти двойно повече от продадените Tesla Model 3, които са реализирали 13 843 бройки през същия месец, според Китайската асоциация на леките автомобили (CPCA). В Китай цените на малка електрическа кола започват от около 29 хиляди юана, което се равнява на около 3 800 евро.

Цената на европейския FreZe Nikrob EV обаче ще бъде по-висока - цените на модела започват от 9999 евро. Независимо от това, "Frese" се позиционира като най-достъпната електрическа кола в Европа. За сравнение, разходите за Dacia Spring EV, продажбите на които ще започнат скоро във Франция, включително с държавните субсидии, започват от 12 403 евро.

В момента са получени над 1000 поръчки от различни европейски страни за FreZe Nikrob EV, който е сглобен в Литва с китайски компоненти. Освен това няколко европейски оператори за споделяне на автомобили обмислят да попълнят автопарка си с коли FreZe. Успоредно с това Dartz Motorz и Nikrob UAB работят по създаването на собствена компания, която ще предоставя услуги за краткосрочен наем на автомобили FreZe.

Пълните технически данни за FreZe Nikrob EV все още не са налични. Към момента е известно, че максималната скорост на електрическия автомобил е 105 км/ч, а автономният му пробег не надвишава 200 километра.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 30 гласа.

Свързани новини