Last news in Fakti

14 Юни, 2021 10:46 3 565 7

Apple наема идеолог на електромобилите BMW

  • apple-
  • електромобил

Според Bloomberg, Apple е започнала да работи върху собствения си електрически автомобил още през 2014 г.

Apple наема идеолог на електромобилите BMW - 1

Apple нае Улрих Кранц, дългогодишен автомобилен ветеран известен с фокуса си върху електрическите превозни средства. Компанията потвърди факта, че е наела Кранц, но не разкри подробности за служебните му задължения. Bloomberg обаче казва, че Кранц ще се присъедини към екипа за разработка на електрически превозни средства.

Кранц стана известен, когато беше вицепрезидент на BMW, където ръководеше i бизнеса и ръководеше развитието на електрическата кола i3 и хибрида i8. По-късно той се премести в стартъпа Faraday Future, но след като стана ясно, че има проблеми с финансирането, той стана един от деветте съоснователи на компанията Canoo, също в областта на електрическите превозни средства.

Според Bloomberg, Apple е започнала да работи върху собствения си електрически автомобил още през 2014 г., година след старта на продажбите на Tesla Model S. Този бизнес обаче е преразглеждан няколко пъти. Така че през 2017 г. компанията реши да се откаже от директното конструиране на автомобили, но да пусне автопилот, който може да бъде инсталиран на електрически автомобили на други марки.

През 2020 г. Apple се върна към идеята да изгражда свои собствени автомобили. По-специално, компанията преговаряше с Canoo, но страните не се разбраха, тъй като ИТ гигантът искаше да погълне стартъпа , а основателите му се интересуваха само от инвестиции от страна на Apple.

Това не е първият път, когато Apple наема автомобилни специалисти. През 2019 г. компанията е примами от Tesla специалиста по електрически двигатели Майкъл Швекуч. Сега се твърди, че проектът, към който Кранц ще се присъедини в Apple, вече се ръководи от Дъг Фийлд, който преди това е ръководи разработването на Tesla Model 3.

Ще припомним, че Apple никога не е потвърждавала официално развитието на електрическо превозно средство. От края на 2020 г. обаче има много слухове, че подобна работа е в ход. По-специално фактът на апелите от Apple относно потенциалното сътрудничество в производството на електрически автомобили беше потвърден от Hyundai и редица тайвански производители на компоненти.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичовото

    3 10 Отговор
    Който не харесва Апъл да духа супата.

    Коментиран от #6

  • 2 ХаХА

    10 1 Отговор
    Когато можеш да правиш обувки, а искаш на продаваш каскети! Всички ИТ компании се юрнаха да правят коли-електрички. Разбират от електроника и батерии и им се видя супер лесно да направят електричка. Само ябълката да не е изгнила! Скоро Бош ще правят айфони, а Круп лаптопи. Накрая се оказва, че всичко е китайско менте! Нито колата ти кола, нито айфона ти айфон! Да живее плутокрацията!

    Коментиран от #3

  • 3 хаха

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "ХаХА":

    Бош никога няма да правят айфони, защото софтуер да правиш е изключително трудно :) Китайски ментета са само хардуерните продукти, но софтуерът е друга галактика.
  • 4 BG Driver

    3 7 Отговор
    Батерии и ламарини имат всички, виж качественият софтуеър е друг въпрос. Ябълката го разработва от 2016г. Батериите ще са от новото поколение на LG, елетромоторите ще са от един американски стартъп. Очаквайте блокбастър с 950км пробег в края на 2023 серийно производство !

    Коментиран от #5

  • 5 Шамареско

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "BG Driver":

    Да, трудно се прави "софтЕЪР" за "стартъп" на "блокбастър".
    Изобщо,четете ли това, което пишете? Струва ви се, че сте много "вървежни" ли? Ми не, не сте. Само сте много смешни. Като ония, декоративните петлета сте. Дуе се, дуе се, па накрая гойде патока та го опатка с големия, плосък клюн и петлето се скрие под купата сено.

    Коментиран от #7

  • 6 дагжас

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чичовото":

    Който харесва Apple да се отбележи колко разбира от техника.
  • 7 BG Driver

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шамареско":

    Един съвет, не се размножавай...