Всеки е чувал, че наглед безобидни продукти като бозата, например, съдържат определен процент алкохол. Всъщност се оказва, че списъкът с храни, чиято консумация води до увеличаване на концентрацията на алкохола в кръвта.
Безалкохолна бира
Каквото и да гласи етикетът на бутилката, пивото с "нулево" съдържание на алкохол всъщност си има определен градус. Ако се прекали с количеството, дрегерът може да покаже стойности до 0.4 промила.
Плодови сокове
Някои производители използват спиртен концентрат в технологичния процес за извличане и консервиране на натурални сокове. Ако опаковката е стояла известно време извън хладилник, по-добре от нея да не се пие преди шофиране. В противен случай в кръвта почти сигурно ще се появи определено количество алкохол - в отделни случаи до 0.4 промила.
Шоколад
С какаовите удоволствия също не бива да се прекалява. 8 шоколадови бонбона увеличават промила до 0.1. Ако пък съдържат коняк или ликьор, пробата може да скочи до 0.3-0.4.
Портокали
Един от тези оражневи плодове може да увеличи концентрацията с 0.17 промила. Който обича да похапва повече портокали, да смята с калкулатора.
Банани
Попрезрелите банани също дават поводи за безпокойство. Най-покафенелите са в състояние да вдигнат промила до 0.22.
Черен хляб със салам
В жегите дори тази абсолютно безобидна комбинация заплашва с проба от 0.2 промила.
Позволената от закона концентрация на алкохол в кръвта у нас е 0.5, така че всеки може да изчисли какви неприятности може да докара комбинацията от сандвич, натурален сок, шоколад и плод за десерт.
Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.