Отидете към основна версия

10 124 30

Украйна забранява автомобили с двигатели с вътрешно горене?

  • украйна-
  • забрана-
  • двг

Вече има информация за инициативи за забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене в различни западни страни, но се оказва, че подобни мерки вече се разработват и в Украйна. Подобни мерки вече са разработени и се обсъждат от Министерството на инфраструктурата.

За първи път стана известно за мащабните промени, които се подготвят за автомобилистите в Украйна от презентация в кабинета на министрите в началото на 2021 година. Все още обаче няма забрана за двигателите с вътрешно горене и ставаше въпрос за появата на висок екологичен данък за собствениците на превозни средства с ДВГ, с помощта на който украинците бързо да се прехвърлят към електрически превозни средства.

Подготвяният законопроект така и не беше показан, но по време на Транспортната седмица в Одеса бяха обявени нови инициативи на Министерството на инфраструктурата. Сред тях, по-специално:

приемане на закон, определящ условията за електромобилност;
задължения за населените места да купуват изключително електрически транспорт (главно от украинско производство);
забрана за внос на автомобили с двигатели с вътрешно горене;
данъчни облекчения за производството и закупуването на електрически превозни средства в Украйна.

Така вече се разработва инициативата за забрана на вноса на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Въпреки това нито времевата рамка, нито формата на такава забрана са обявени конкретно.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.

Свързани новини