Отидете към основна версия

9 950 21

Над 350 невероятни автомобила в центъра на София (СНИМКИ)

  • ретро парад-
  • спасовден-
  • автомобили-
  • изложение

Ретро изложението се провежда да 31-ва година

Снимки: М. Богданова ©

Площада около храм-паметника "Свети Александър Невски" за 31-ва година събра най-старите и най-шикозни автомобили, които има в България. Автомобили от 30-те години на миналия век до днес се събраха в центъра на София, като сред тях имаше както стари, но добре познати от социализма коли, така и истински класики от САЩ и Западна Европа. "Това събитие е най-старото в България, провежда се от 1989 г. Единствено миналата година поради пандемията с коронавируса не беше проведено. Такъв небивал интерес не сме срещали досега, над 350 автомобила има на площада от цялата страна. Това е най-голямото изложение за старинни автомобили в България", сподели председателят на БАК Ретро Кристиан Желев.

"За всеки автомобил или мотор, който откриваш, първо е издирването, второто е реставрирането и третото е съхранението. Понякога и късмет, разбира се. Възстановителният процес при повечето автомобили тук е дълъг, труден, трудоемък, трудно се намират части, но с много любов към това, което правим, се получават нещата. Нашето хоби е един феномен, една компилация между история, техника, етнография, това са автомобили, които са достигнали техните технически успехи много преди сегашните автомобили. В класическото винаги има много чар", разказва собственичката на шикозен автомобил Austin Princess, произведен през 1951 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 36 гласа.

Свързани новини

  • Ретро парад на автомобили

    Награда купата на кмета в Националния парад на ретро автомобилите получи автомобил марка „Рено Алпин“, произведено в България през 1968 ...
    23.05.2015
    6 015
    2