Отидете към основна версия

10 684 19

Започна ли инвазията? Още един китайски автомобил е одобрен за продажба в Европа

  • електромотопед-
  • китай-
  • nio

Пазарът на електрически превозни средства в Европа скоро ще бъде попълнен с още един китайски автомобил, произведен от NIO. Намерението на китайския автомобилен производител да представи своя водещ електрически кросоувър NIO ES8 на световния пазар беше разкрито преди месец.

Сега, заедно с китайските електрически превозни средства от Xpeng, BYD и Aiways, изцяло електрическият SUV NIO ES8 вече ще се появи по европейските пътища. Колата получи одобрението на европейския регулатор EWVTA (European All Vehicle Type Approval).

Навлизането на европейския пазар ще започне от Норвегия, където официалната продажба на NIO ES8 ще започне през септември. Разрешението EWVTA предвижда продажба и регистрация на китайския електрически кросоувър във всички европейски страни.

Всъдеходът NIO ES8 се продава в Китай от 2018 г. Това е 7-местен изцяло електрически кросоувър, който потребителят може да получи в различни модификации. Флагманската конфигурация предвижда инсталирането на два електрически мотора с общ капацитет от 653 к.с. (480 kW), и въртящ момент от 840 Нм, което позволява да се достигне скорост от 100 км/ч само за 4.4 секунди при максимална скорост от 180 км/ч.

Автономната работа на кросоувъра NIO ES8 се осигурява от батерия от 100 kWh, която поддържа технология за бързо зареждане, позволяваща заряд от 20 до 80% само за един час. Една от важните функционалности на автомобила е възможността за използване на сменяеми батерии. Автономният пробег, изчислен според цикъла NEDC, е 580 км.

Продажбите в Европа, стартиращи през септември в Норвегия, ще бъдат директни, като NIO ще предлага зарядни станции Power Swap и NIO Life за европейците. Цената на електрическия автомобил NIO ES8 за европейците все още не е обявена, но в Китай тя е около 68 хиляди долара, което е значително по-ниско от цената на основния конкурент на електрическия кросоувър Tesla Model X, който се продава на цена от 132 до 142 хиляди долара.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.

Свързани новини