Last news in Fakti

15 Юни, 2021 15:49 10 638 19

Започна ли инвазията? Още един китайски автомобил е одобрен за продажба в Европа

  • електромотопед-
  • китай-
  • nio
Започна ли инвазията? Още един китайски автомобил е одобрен за продажба в Европа - 1

Пазарът на електрически превозни средства в Европа скоро ще бъде попълнен с още един китайски автомобил, произведен от NIO. Намерението на китайския автомобилен производител да представи своя водещ електрически кросоувър NIO ES8 на световния пазар беше разкрито преди месец.

Сега, заедно с китайските електрически превозни средства от Xpeng, BYD и Aiways, изцяло електрическият SUV NIO ES8 вече ще се появи по европейските пътища. Колата получи одобрението на европейския регулатор EWVTA (European All Vehicle Type Approval).

Навлизането на европейския пазар ще започне от Норвегия, където официалната продажба на NIO ES8 ще започне през септември. Разрешението EWVTA предвижда продажба и регистрация на китайския електрически кросоувър във всички европейски страни.

Започна ли инвазията? Още един китайски автомобил е одобрен за продажба в Европа

Всъдеходът NIO ES8 се продава в Китай от 2018 г. Това е 7-местен изцяло електрически кросоувър, който потребителят може да получи в различни модификации. Флагманската конфигурация предвижда инсталирането на два електрически мотора с общ капацитет от 653 к.с. (480 kW), и въртящ момент от 840 Нм, което позволява да се достигне скорост от 100 км/ч само за 4.4 секунди при максимална скорост от 180 км/ч.

Автономната работа на кросоувъра NIO ES8 се осигурява от батерия от 100 kWh, която поддържа технология за бързо зареждане, позволяваща заряд от 20 до 80% само за един час. Една от важните функционалности на автомобила е възможността за използване на сменяеми батерии. Автономният пробег, изчислен според цикъла NEDC, е 580 км.

Продажбите в Европа, стартиращи през септември в Норвегия, ще бъдат директни, като NIO ще предлага зарядни станции Power Swap и NIO Life за европейците. Цената на електрическия автомобил NIO ES8 за европейците все още не е обявена, но в Китай тя е около 68 хиляди долара, което е значително по-ниско от цената на основния конкурент на електрическия кросоувър Tesla Model X, който се продава на цена от 132 до 142 хиляди долара.

Започна ли инвазията? Още един китайски автомобил е одобрен за продажба в Европа


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    13 32 Отговор
    няма шанс - корееца вече издуха конкуренцията в цяла европа и северна америка

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Язе

    46 1 Отговор
    NIO залагат на много обещаваща технология - твърдотелни батерии (SolidStateBatery) Очаква се догодина да предложат модел със 150 квтч батерия с теоретичен пробег 1000 км (реално 700 км).

    Коментиран от #7, #11

  • 3 12345

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Китайски е
  • 4 1111

    46 2 Отговор
    Честото. Това е пряк конкурент на Тесла и то с много високо качество по всичко ревюта, но цената е доста по-добре за кола 600+ коня и голям пробег.
  • 5 Бай дън

    29 7 Отговор
    Да спрем китайската инвазия. Хи хи
  • 6 Госあ

    17 14 Отговор

    До коментар #1 от "сектант":

    Ти па, се наопаки ! :))) Иначе, каквито и да са електрокарите- все са боклуци с тежък въглероден отпечатък и токсичен отпечатък.
  • 7 SUABRU XV

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Язе":

    Е такава батерия ми трябва за субаруто :) :) :)

    Коментиран от #9

  • 8 Идват китайците

    30 4 Отговор
    Да му мислят германците.
  • 9 барабус

    10 4 Отговор

    До коментар #7 от "SUABRU XV":

    Що ве ,не пали ли?

    Коментиран от #10

  • 10 Брат

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "барабус":

    Те Субару, са си така. Палят, когато си искат.

    Коментиран от #16, #17

  • 11 CL500

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Язе":

    Вярно е, че залагат на твърдотелни батерии, но май няма да успеят за 2022-ра. Освен това съвсем не са единствени за този тип батерии. Те са известни с идеята за сменяеми цели блокове батерии, отиваш, спираш и ти заменят батериите със заредени. Иначе Теслата залага за следващата година също на нов тип цилиндрични батерии 4680 с 5 пъти по-голяма енергийна плътност. Твърдотелните мисля ще са по-добре, но малко се съмнявам да стигнат комерсиално производство до 1 година.
  • 12 3682

    15 4 Отговор
    100 годишните нямат шанс. Корейци китайци ще издухат саждата на скъпите еврожендъри

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "3682":

    Не се радвай,защото тогава няма да има работа за такива като теб в Язаки и Атис.
  • 16 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брат":

    ЩО ТИ КОГА СИ ПАЛИЛ ТАКОВА А
  • 17 бесен

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брат":

    МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК КОМЕНТИРАТЕ НЕЩО ДЕТО САМО СТЕ ГО ГЛЕДАЛИ ОТ СТАРАНИ ТО КАТО ЛИСИЦАТА И ГРОЗДЕТО Е ДА КИСЕЛО Е АМА Е ТАКА
  • 18 Малеее

    1 0 Отговор
    132000$. Ще си я купя - ама друг път!
  • 19 паси

    1 0 Отговор
    Цивилизованите Европейци сега нямат време да се занимават и да отделят голямо внимание на Китайското ---нашествие. Тях ги вълнува войната в Украйна като смятат да я спечелят и то на всяка цена нищо ,че Русия е ядрена сила която може само за броени минути да ги изтрие от картатa на света. Тях не ги е страх- както лудият не го е страх - защото е луд. Имат по важни неща да решават - еднополовите бракове в новите документи ( в новите паспорти имат трета графа за пола -Х Германия) вписването им отделно тоалетни в обществените , училищата за третият пол трансгените паради като Парад гордости" Америка им взриви газопровода разрушава тежката им промишленост цели отрасли всичко това е без значение.