Отидете към основна версия

2 560 9

Хърватският електромобил ще е по-мощен от Veyron

  • concept one

До ден днешен ние българите, а и останалите хора от Европа асоциират Хърватия основно с прекрасното адриатическо крайбрежие. Оказва се обаче, че в тази бивша соц. страна има и автомобилостроене. Става дума за амбициозна компания, носеща името Rimac Automobile, която ще представи във Франкфурт уникален електромобил.

Революционната разработка, която ще бъде представена под името Concept One, ще разполага с перманентно предаване и на четирите колела, което е наречено All Wheel Torque Vectoring. Интересното при него е, че се състои от четири системи, по една на всяко колело, включващи електромотор, инвертор и редуктор.

Всяка от тези системи работи независимо и може да ускорява и намалява независимо от другите. Сложна електроника и множество датчици командват четирите блока, като по този начин правят управлението на Concept One уникално.

Още по-уникални обаче са динамичните характеристики на електромобила. Хърватите обещават, че тяхната машина ще е по-мощна дори и от Veyron. Сумарната мощност на Concept One е 1 088 к.с., а максималният въртящ момент - 3 800 Нм.

Благодарение на тези характеристики, както и на тежащото само 500 килограма купе, хърватският хиперкар ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.8 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 305 км/ч.

До този момент повече информация не е изнесена, не е ясна и визията на автомобила. От компанията разпространиха единствено снимка, на която е показан Concept One, но под покривало. Останалите подробности ще станат ясни след месец.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини