15 Август, 2011 12:40 2 545 9

Хърватският електромобил ще е по-мощен от Veyron

  • concept one

До ден днешен ние българите, а и останалите хора от Европа асоциират Хърватия основно с прекрасното адриатическо крайбрежие. Оказва се обаче, че в тази бивша соц. страна има и автомобилостроене. Става дума за амбициозна компания, носеща името Rimac Automobile, която ще представи във Франкфурт уникален електромобил.

Революционната разработка, която ще бъде представена под името Concept One, ще разполага с перманентно предаване и на четирите колела, което е наречено All Wheel Torque Vectoring. Интересното при него е, че се състои от четири системи, по една на всяко колело, включващи електромотор, инвертор и редуктор.

Всяка от тези системи работи независимо и може да ускорява и намалява независимо от другите. Сложна електроника и множество датчици командват четирите блока, като по този начин правят управлението на Concept One уникално.

Още по-уникални обаче са динамичните характеристики на електромобила. Хърватите обещават, че тяхната машина ще е по-мощна дори и от Veyron. Сумарната мощност на Concept One е 1 088 к.с., а максималният въртящ момент - 3 800 Нм.

Благодарение на тези характеристики, както и на тежащото само 500 килограма купе, хърватският хиперкар ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 2.8 секунди, а максималната му скорост е електронно ограничена на 305 км/ч.

До този момент повече информация не е изнесена, не е ясна и визията на автомобила. От компанията разпространиха единствено снимка, на която е показан Concept One, но под покривало. Останалите подробности ще станат ясни след месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 niki

    5 0 Отговор
    brawo
  • 2 Prelude

    10 2 Отговор
    Винаги когато излезе някой супер, хипер или не знам си какъв кар, и му погледна характеристиките, си мисля едно. "Nissan GT-R наистина е извънземен". Ето и сега 2.8 секунди до 100км/ч - само 2 десети по добро, а става въпрос за над двойно повече мощност на над три пъти по малко тегло.

    Коментиран от #4, #8

  • 3 320d

    0 6 Отговор
    куцо и сакато почнали коли да правят, само разлайват кучетата, скарата им е на световно ниво там да наблягат
  • 4 Antonio

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Prelude":

    Теоритически е доста трудно да ускориш до 100 за 1 секунда, надали на практика е лесно.

    Коментиран от #5

  • 5 Prelude

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Antonio":

    То и за 3 секунди е трудно, сещам се само за една 4-местна кола която го може.
  • 6 maksito

    0 6 Отговор
    Veyron si e Veyron!!! Kakto kazvat injinerite ot 4asti kola ot 4asti samolet-TITAN!!!...
  • 7 Име:

    6 1 Отговор
    А видя ли най-новото време на GT-R на пистата на Топ Гиър. Абсолютно животно е направо недоумявам как с всичкото това тегло постига такива резултати. По-бърз от в пъти по-скъпи суперкари, а дори не е в този клас. GT-R r35 е GT купе. Удивително е просто дайте пауза когато показват таблото с времената и прочетете какви коли надминава. И другото нещо е че GTR е кола, която става за всеки ден, докато Вейрона харчи 1 цистерна и да Veyron Super Sport дава по-добро време от ГТР, но стария Veyron с 1001 к.с е по-бавен от GT-R, който е с 530к.с от мъничкия си v6. УДИВИТЕЛНО
  • 8 Име:

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Prelude":

    Долния коментар беше до тебе.
    JDM for the win
  • 9 Prelude

    5 0 Отговор
    Не го бях видял :) не е истина тая кола, каквото и да се каже е недостатъчно.