Отидете към основна версия

3 867 17

Как да реагираме при опасна ситуация на пътя (ВИДЕО)

  • опасности на пътя-
  • съвети-
  • автомобили

В новия епизод на Safety Bri4ka Academy Филип и доц. Димитър Илиев разкриват как да реагираме при различните опасни ситуация на пътя

Често се смятаме за подготвени за ситуации, като спукване на гума, удар в камък или пожар по време на движение, но реалността сочи друго. Подобни проблеми се подценяват от водачите на моторни превозни средства и могат да доведат до фатални последици.

„Камъкът често е зад завоя и трябва да се вземе бързо решение. Моят съвет е при малък размер да се премине с автомобила върху него без да се настъпва с гумата, защото това може да доведе до спукване или изкривяване на джантата. Ако е голям обаче, трябва да се избегне. При пътен знак за падащи камъни трябва да имате готовност, също препоръчвам да се избягват подобни участъци“, коментира рали шампионът и преподавател в НСА Димитър Илиев.

Острите ръбове на дупките са най-опасни, защото гумата влиза в тях на спирачка и натоварена. Това може да доведе до спукване, крива джанта или повреда в окачването и важи също така за всяка една неравност, включително легнал полицай. Затова е нужно да се отпусне спирачката, за да се разтовари предната част на колата. „В ралитата имаме специална техника за преминаване през неравности, спираме до последния момент и след това на тях подаваме газ. Естествено не искам това от шофьорите, но поне да отпускат спирачката“, допълва Илиев.

Епизодът, който ви показваме по-долу разкрива какво се случва при спукване на гума със скорост 90 км/ч. Автомобилът тръгва настрани и задачата да шофьора е да "контрира" и да го насочи в права посока.

При спукана гума трябва първо да се помисли за сигурността, което включва избор на безопасно и равно място за спиране, поставяне на сигналната жилетка, активиране на ръчната спирачка, поставяне на светлоотразителен триъгълник и камък зад диагоналната на спуканата гума.

Ако работната температура стане много висока, в никакъв случай не трябва да се отваря капачката на радиатора. Препоръчително е пускане на парното, което ще охлади малко системата. Препоръчително е да проверявате пожарогасителя всяка година. Лекият автомобил изгаря за от 5 до 7 мин и пожар може да бъде загасен само с по-голям пожарогасител. Колите с газови уредби трябва задължително да се обезопасят при усещане на миризма от загоряло като се изключи запалването и се активира предпазния клапан. Вижте повече.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини