Отидете към основна версия

22 232 58

Volvo вече няма да е китайско

  • volvo-
  • geely

Компанията ще изкупи правата от Geely

Volvo Cars подписа споразумение с компанията-майка, Geely Holding, за придобиване на дял в съвместни предприятия в Китай. Целта на тази операция е шведската марка да получи пълен контрол върху автомобилните заводи и продажбите.

Придобиването на допълнителни 50% дял в Daqing Volvo Car Manufacturing Co., Ltd и Shanghai Volvo Car Research and Development Co., Ltd допълнително ще укрепи позициите на Volvo Cars в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, и ще увеличи достъпа до един от най-бързо развиващите се региони.

Въпреки че двете съвместни предприятия вече са изцяло включени във финансовите отчети на Volvo Car Group, делът на Volvo Cars в нетния им доход и собствен капитал ще се увеличи след сделката.

„С това споразумение Volvo Cars ще се превърне в първия голям некитайски автомобилен производител, който напълно контролира своите операции в Китай“, каза Хакан Самуелсон, главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Volvo Cars отчита добри резултати на китайския пазар през последните години и ще продължи да инвестира в страната, за да поддържа стабилна тенденция на растеж. В резултат на сделката Volvo Cars ще притежава изцяло производствените заводи в Ченгду и Дацин, националната компания за продажби в Китай и центъра за научноизследователска и развойна дейност в Шанхай.

Сделките ще бъдат завършени на две фази, започвайки през 2022 г., когато изискването за създаване на съвместно предприятие за производство на автомобили в Китай ще бъде отменено и се очаква да приключи официално през 2023 г. Сега сделката очаква одобрение от регулаторите. Финансови подробности не бяха разкрити.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.

Свързани новини