Отидете към основна версия

13 796 37

Руски свръхевтин електромобил все пак ще има още тази година

  • електромобил-
  • русия

Въпреки многото проблеми, които компанията изпитва, в момента руската електрическа кола преминава финални тестове

Миниатюрният електрически автомобил от Толиати Zetta най-накрая ще бъде пуснат в производство. Стартът е планиран за края на тази година. Това съобщи министърът на индустрията и търговията Денис Мантуров в интервю за телевизия РБК.

Дълго време проектът беше в безизходица, тъй като в края на 2020 г. бе образувано наказателно дело срещу шефа на Zetta за неплащане на заплати на служителите. Компанията обаче продължи да съществува и миналата пролет електрическият автомобил Zetta City Modul 1 беше тестван лично от Денис Мантуров, след което беше разработен нов план за пускане на автомобила в производство. Сега колата е на етап финални тестове.

City Modul 1 може да се превърне в руския Wuling Hongguang Mini EV. Въпреки това, с подобни размери, руската разработка може да има задвижване на четирите колела и мощност от 98 конски сили срещу 27 за китайския бестселър. Капацитетът на батерията на Zetta достига 10 kWh, докато при Wuling тази цифра е 13.8 kWh.

На хартия обаче това не дава предимство на конкурента от Поднебесната държава, защото с едно зареждане китайската кола не може да измине повече от 170 км, докато пробегът на електрическата кола от Толиати е с 10 километра по-голям.

Очакваната цена за руската електрическа кола е под 10 000 евро. Освен това Мантуров отделно подчерта, че Zetta е само една от трите разработки в областта на екологичния транспорт, а също и най-компактната. След това можем да видим серийните версии на кросоувъра Kama-1 и водородния Aurus.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 41 гласа.

Свързани новини