Отидете към основна версия

17 931 55

Електромобилът с най-голям автономен пробег в света вече е на конвейера

  • lucid motors-
  • air-
  • електромобил-
  • електромобили

Американският стартъп Lucid Motors започна масово производство на електрическите превозни средства Air (премиум седан). Първите серийни екземпляри от модела слязоха от поточната линия на фабриката, позиционирана в Каса Гранде (Аризона) на 28 септември.

Ще припомним, че прототипът на Air беше показан за първи път през 2016 година. Електрическият автомобил първоначално беше представен като конкурент на Tesla Model S, като залогът беше направен не само заради впечатляващото представяне, но и заради доста повечето лукс в салона.

Lucid Air е базиран на модулната платформа LEAP с плосък дизайн (наричана от специалистите скейтборд). Под пода са монтирани батерии, които захранват много леки (74 кг) електрически двигатели, които могат да се развъртат до 20 000 оборота в минута.

Air разполага с 32-инчов широкоекранен дисплей, който служи и като цифров инструментален клъстер и като мултимедийна система. Физическите бутони са сведени до минимум - те могат да се видят на подлакътниците на вратите и волана, повечето от функциите са прехвърлени на медийната система.

Разширеният и модернизиран производствен завод (AMP-1) сглобява електрическите превозни средства, докато съседното съоръжение Lucid Powertrain Manufacturing (LPM-1) произвежда всички ключови компоненти, включително електрическите двигатели, тяговите батерии и силовата електроника.

Според говорител на Lucid Motors серийната версия ще разполага със електрически силов тракт със системна мощност 1 126 конски сили. Това ще е т.нар. топ версия Air Dream Edition. Автономният пробег, потвърден със сертификат от от EPA (Агенция за опазване на околната среда на САЩ) e 837 километра.

Първо се планира пускането на топ версията на Dream Edition, като в САЩ тя ще струва 169 000 долара, тази версия ще бъде пусната в тираж от 520 копия. Малко по -опростената модификация Air Grand Touring (811 к.с., автономен пробег - 830 км) също ще се продава, но производството ѝ ще стартира малко по-късно. Такава кола ще струва 139 000 долара.

Още по -достъпната Air Pure ще започнe да се произвежда, след като получи EPA сертификат. След началото на сглобяването ѝ минималната цена за този електрически автомобил ще бъде $ 77 400. За сравнение, базовата Tesla Model S сега струва $ 91 190.

Към днешна дата Lucid Motors е събрала 13 000 предварителни поръчки за модела Air. През 2023 година заводът AMP-1 трябва да започне и производството на електрически кросоувъри Project Gravity.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 36 гласа.

Свързани новини