23 Юли, 2024 14:16 5 082 23

Това е най-икономичната серийна електрическа кола в света

  • lucid motors-
  • air pure

Електромобилът е дело на Lucid и се нарича Air Pure

Това е най-икономичната серийна електрическа кола в света - 1

Американската компания Lucid Motors обяви рекордна енергийна ефективност на новия си електрически автомобил Air Pure 2025. Новият продукт харчи само 1 kWh, за да измине 5 мили (8 км), благодарение на което колата обещава да стане една от най-икономичните в света. Електромобилът има автономен пробег от 420 мили (676 км).

Air Pure е най-достъпният модел на Lucid с начална цена от $69 900. Новата версия има актуализирана батерия от 84 kWh (вместо 88 kWh в предишната версия) и иновативна термопомпена технология, която преди беше налична само във версията Sapphire, струваща 249 000 долара. Тази технология, според представители на компанията, значително ще увеличи запаса от ток и в студено време.

Новият Air Pure ще има рекорден разход на гориво от 146 MPGe (мили на галон бензинов еквивалент) и прогнозиран от EPA пробег от 420 мили (676 км). Въпреки това, както отбелязва The Verge, фокусирайки се върху енергийната ефективност, Lucid рискува да загуби вниманието на купувачите на премиум EV, които са склонни да ценят луксозните опции като кожена тапицерия и първокласна аудио система, които тук липсват.

Лидерството на Lucid Air Pure в класацията за икономия на гориво обаче може да не продължи дълго. Конкуренти като Mercedes-Benz не спят и също разработват свои собствени суперефективни електрически автомобили. Например, концепцията Vision EQXX може да се похвали с впечатляващ разход на гориво от 8.4 мили на kWh.

Отбелязва се, че през 2025 година всички модели Lucid Air, от Pure до Grand Touring, ще бъдат оборудвани със системата за подпомагане на водача DreamDrive Premium (ADAS) с камери за кръгов обзор и система за наблюдение на мъртвите зони. Актуализиран бордови компютър с повишена процесорна мощност и удвоен капацитет на паметта обещава по-бързо и по-отзивчиво взаимодействие с информационно-развлекателната система.

Новата гама на Lucid ще включва също Air Grand Touring с пробег от 512 мили (824 км), започващ от $109 900, и Air Touring с пробег от 406 мили (653 км), започващ от $77 900.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    13 5 Отговор
    всички автопроизводители треперят пред Величието на новата Дачия Бигстър, променяща парадигми в автомобилостроенето в световен мащаб
  • 2 Къде си брЕ Секта?

    7 2 Отговор
    Бях забравил за твоите румънски консерви за работническата класа
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 авто фен

    7 4 Отговор
    Ти остави разхода, но това е според мен най-красивата и с изчистен стилен дизайн електрическа кола в света, за разлика от леко разхвърляната и леко кичозната тесла. Най-много до този дизайн на Lucid се приближава Toyota bz4x, но е SUV и не е толкова красива като тази.

    Коментиран от #7

  • 5 Не че нещо... АМА...

    10 6 Отговор
    Домашен нефтен кладенец и домашна петролна рафинерия трудно да имаш в двора.... Но виж солари на покрива и към тях зарядна станция за електромобили в гаража най не е толкоз трудно....

    Коментиран от #6

  • 6 "толкоз"

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не че нещо... АМА...":

    Букварче си купи! Понаучи "малкоз" български! "Най не е толкоЗ трудно"!

    Коментиран от #8

  • 7 За мен разхода е доста важен

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "авто фен":

    За мен разхода е доста важен. Нека обясня. Разхода е свързан с пробега. Колкото повече - толкова по добре. Данните за пробег на конкретен модел са при 100% заредена батерия. За да се ползва оптимално, не се препоръчва често зареждане над този процент а и разреждане под 20%. Така пробега се намаля с 40%. Така 600 мили при 100% се намаляват на 360. Докато се реши напълно проблема с инфраструктурата и времето за зареждане до съпоставимо с това на автомобила с ДВГ, пробега за мен си остава доста важен.

    Коментиран от #18

  • 8 Не се кахари

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от ""толкоз"":

    Скоро AI ще коригира и следи за всичко.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Превеждам на български

    3 1 Отговор
    Според нашите мерки колата потребява 12.5 киловатчаса на 100 километра.

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Не благодаря

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Превеждам на български":

    12.5 киловатчаса на 100 километра по 1 лв на зарядна станция са 12.5 лева.

    Сегашната ми дизелова шкода плащам по-малко на 100 км

    Коментиран от #12

  • 12 авто фен

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "Не благодаря":

    Защо зарядна станция? Вкъщи се зарежда за стотинки. И как може да сравниш пошла тракаща дизелова шкода от Чехия с напълно безшумна и бърза ел.кола от Щатите. Това е все едно да сравня локомотив от БДЖ с влака Шинкансен в Япония!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 чукча писател , чукча не мислител

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "авто фен":

    Защото живея на 12-тия етаж в блок в кв. Младост

    Коментиран от #20

  • 14 Сладур

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "авто фен":

    """"Защо зарядна станция? Вкъщи се зарежда за стотинки""""

    Как защо бре момко? Ти да не си 15 годишен? Не знаеш ли чи масово хората в българия живеят в блокове?!?

    В люлин например е толкова пренаселено че няма място да хвърлиш игла. Хората паркират колите си някъде из квартала, не където желаят, а където има свободно място.

    Какво зареждане в къщи си представяш? От 15 етажа всеки да хвърля кабели през балкона ли????? Или да ръзпъваш кабели по тротоарите до своята си кола

    Коментиран от #19

  • 15 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Превеждам на български":

    12,5 квтч/100 може,но със скорост 40 км/ч.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Лека полека

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "За мен разхода е доста важен":

    се развива инфраструктурата. Петролната инфраструктура е на 150 години, бензиностанции навсякъде. Но в бъдеще електромобилът ще се наложи като по-тих, по-приятен за каране, по-икономичен в градска среда, а и с времето ще стане по-удобен за зареждане: в гаража ти или в мола или на улицата докато стои паркиран. Така няма да се налага да губиш отделно време да ходиш до бензиностанция.

    Коментиран от #22

  • 19 Люлин

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сладур":

    въобще го отписваме като място годно за живеене, камо ли за притежаване на електромобил. Говорим за хора със собствен гараж или закрит паркинг, а не за живеещи в коптори като Люлин и Обеля. Те сметките за вода не могат да си платят, електромобил ще ми карат

    Коментиран от #21

  • 20 За теб

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "чукча писател , чукча не мислител":

    препоръчвам метро и автобус. Не е казано че всеки трябва са притежава кола.
  • 21 Така ли било?

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Люлин":

    Пичшаго, изказваш се неподготвен. В Люлин има хора и хора. Баща ми живее там в гарсониера, кара 25 годишен Мерцедес, но в същото време има 4 апартамента плюс вила на свое име, а в банковата си сметка - пари за нов Lucid Air. Някои хора са много внимателни с парите си и не плащат данък "обществено мнение". И тои не е единствен, изолиран случай.
  • 22 клуб карамЕЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Лека полека":

    Какво лека-полека? Ние сме 5 години пред останалите по зарядна инфраструктура.
    Къде е лев киловата? На кой оператор? Приказки наизуст

    Коментиран от #23

  • 23 Карайте

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "клуб карамЕЛ":

    си ги, планувайте си зареждания и не ни занимавайте….само пищене…