Отидете към основна версия

18 395 27

Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?

  • употребявани автомобили-
  • автомобилът на старо-
  • цени

Ръстът на цените на колите "втора ръка" в Европа достигна 14% за два месеца, като няма предпоставки за спад

Цената на новите автомобили ще се повиши, тъй като автомобилните производители ще се опитат да минимизират щетите, получени по време на пандемията. Това са прогнозни данни на специалисти от австрийския автомобилен клуб ÖAMTC, но това е добре известно от информацията на специализираната преса през последните месеци.

По-интересно за нас българите е какво се случва с употребяваните автомобили в Европа. Статистиката показва, че цените на употребяваните автомобили от масовия сегмент от класове B и C през септември и октомври нарастват с от 4 до 14% спрямо аналогичния период на миналата година.

През май 2021 г. средната цена на употребявана кола в масовия сегмент е била 5 200 евро. До края на лятото тази средна стойност се увеличава с 1,2%, но през есента цените на употребяваните автомобили започнаха да растат лавинообразно. Стигна се дотам, че през октомври средната цена на масов употребяван автомобил е по-висока с 14,4%.

Анализаторите в сектора обаче са на мнение, че спад скоро няма да има, но увеличението на цените не може да е безкрайно. В крайна сметка, пазарът се диктува, както от предлагане, така и от покупателната способност на населението.

А както знаем, у нас тя е ниска, така че може да се прогнозира, че поскъпването на употребяваните коли няма да продължи дълго, а към средата на следващата година отново се очаква нормализиране на цените, които все пак ще останат по-високи.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.

Свързани новини