Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 12:00 18 379 27

Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога?

  • употребявани автомобили-
  • автомобилът на старо-
  • цени

Ръстът на цените на колите "втора ръка" в Европа достигна 14% за два месеца, като няма предпоставки за спад

Употребяваните автомобили продължават да поскъпват! Докога? - 1

Цената на новите автомобили ще се повиши, тъй като автомобилните производители ще се опитат да минимизират щетите, получени по време на пандемията. Това са прогнозни данни на специалисти от австрийския автомобилен клуб ÖAMTC, но това е добре известно от информацията на специализираната преса през последните месеци.

По-интересно за нас българите е какво се случва с употребяваните автомобили в Европа. Статистиката показва, че цените на употребяваните автомобили от масовия сегмент от класове B и C през септември и октомври нарастват с от 4 до 14% спрямо аналогичния период на миналата година.

През май 2021 г. средната цена на употребявана кола в масовия сегмент е била 5 200 евро. До края на лятото тази средна стойност се увеличава с 1,2%, но през есента цените на употребяваните автомобили започнаха да растат лавинообразно. Стигна се дотам, че през октомври средната цена на масов употребяван автомобил е по-висока с 14,4%.

Анализаторите в сектора обаче са на мнение, че спад скоро няма да има, но увеличението на цените не може да е безкрайно. В крайна сметка, пазарът се диктува, както от предлагане, така и от покупателната способност на населението.

А както знаем, у нас тя е ниска, така че може да се прогнозира, че поскъпването на употребяваните коли няма да продължи дълго, а към средата на следващата година отново се очаква нормализиране на цените, които все пак ще останат по-високи.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Конан

    77 18 Отговор
    Ами ще се вдига ,зер - щото старите са автомобили , а не електрически табуретки.
  • 2 Горубляне

    63 2 Отговор
    Докога ще вдига цената на автомобилите втора ръка , ами докато не станат седма ръка и не намерят последен пристан в България.
  • 3 Директора

    65 17 Отговор
    И без туй себестойността на нов автомобил е 30% от листваната цена. Показателно за това е обезценката в първите 3 години, която грубо е 40%, а понякога и повече. Така че, да не ми се оплакват.
    За Бога братя, не купувайте. И след 1 месец цените ще са 30% надолу, ще се приближат до реалните за коли втора ръка, кенефи, и таралясници, които купуваме!!!
  • 4 Сатана

    33 8 Отговор
    Нарича се инфлация.

    Коментиран от #11, #13

  • 5 пешо

    48 5 Отговор
    "Докога?"
    докато психозелените налагат изисквания и мерки които са неизпълними както за много от държавите, така и за огромна част от населението. в крайна сметка, заради липсата на еволюционно развитие, се стига не до подобряване, а до влошаване на състоянието на околната среда - мнозина ще продължат да си карат 10-15-годишните колици. предполагам, че насилственото им извеждане от употреба, каквито мераци има отдавна и те вече стават публично достояние, ще доведе до сериозни икономически и социални сътресения.
  • 6 номад

    9 45 Отговор
    слагат задължителен минимум евро 5 и всичко се оправя проста ралта коли евро 4 се карат докато им изтече прегледа .
  • 7 мисля че

    36 5 Отговор
    иде война и електричките ще са ненужни,след като спрат тока,та затова двг е актуален!
  • 8 НАТО ВЕЦ

    48 10 Отговор
    Карайте си старите кочини, докато може. Смъртната присъда на автомобилите с ДВГ за лично ползване вече е подписана от глобалните господари. Скоро всички охлюви ще станем еко и ще "одим пеш", щото и обществен транспорт вече няма. Хвърляне на пари за друго желязо е безсмислено.
  • 9 Коджа Бангиев

    34 7 Отговор
    Ми ,нЕма бе ! Коли нЕма . Ей го и аз ходих до Италия за попълване на запасите , ама Убави и запазени на по 25 год. (кажи-речи) нЕма. Е , аз нали съм стар спец намерих десетина (ама - на мноого малко километри
    - на Горубляне Че додАт максимум на 145 000 и изобщо не са изгнили и удряни - имат само по пет кила кит по ламарините) ,така че от другата седмица - заповЕдайте на Горубляне и питайте за мене. При мене - нема лъжа , нема измама !
  • 10 Гост

    10 5 Отговор
    Цените на употребяваните коли са се повишили повече, отколкото на Тесла.
  • 11 Гост

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Нарича се спекула.
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    39 4 Отговор
    В АМЕРИКА при нас ,ДАЖЕ И АВТОМОРГИТЕ СЕ ИЗПРАЗНИХА ...... ГОЛЯМА СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ ..... ....... И НЕ СА ВИНОВНИ ЧИПОВЕТЕ ....
    ........ АМИ ЕДНИ КРАВАР-Е И ЕДНИ ДОЙЧО-ВЦИ НАПЕЧТАХА ШУМА БЕЗ ПОКРИТИЕ по време на Ковида ЗА Да оправят борчовете на големите фирми и да спасят капитализма
  • 13 Гост

    35 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Абсолютно вярно и през цените на автомобилите е най-показателна! Преди 20 години, среден клас автомобил, нов, бе около 20-24 хил. лева. Сега, този клас автомобили е 35-40 хил. лева..., т.е. цената се е повишила близо 50%, колкото всъщност е и инфлацията.
  • 14 Честито на набуталите се

    7 18 Отговор
    Глуп аците никога няма да се свършат и сега като треснат един бан на старите коли в градовете инса чао
  • 15 Порно

    30 1 Отговор
    То и новите поскъпват. Най фрапиращия пример е Дачия Сандеро. Старата почваше от14400 ,новия модел над 25000.
  • 16 Ежко Бежко

    28 0 Отговор
    Покупателната способност е ниска у нас, следователно ще се предлагат все по-големи бараки, за да има алъш-вериш....
  • 17 оня с коня

    17 24 Отговор
    Подвизават се тука едни хора с Минимални Пенсии или Заплати,които едвам свързват двата края,но с готовност обобщават колко е беден Целокупния Бълг. Народ.На тия НЕУДАЧНИЦИ в Живота ще поясня,че останалите читави Българи притежават доста Солидни Парични възможности и това се потвърждава от Задръстените магистрали през латото към Гръцкото и нашето морета,както и от 100-те Милиарда спестявания в Банките по ОФИЦИАЛНИ ДАННИ.А колко пари имат Българите в Чужди банки извън БГ - ...поне ПО ТРИ!Та по темата:Няма как да паднат обратно цените на употр. МПС-на след като се вдигат Пенсии и Заплати НЕЗАВИСИМО С КОЛКО,защото това нагнетява Незаобиколима инфлация.А колкото до тезата че Бълг пазар бил като на "Бедна държава" и цените следва да се съобразят с това - ПЪЛНА ГЛУПОСТ,защото внесените Стари МПС-та МАСОВО се изнасят през Турция за Близкия Изток,където пазарът в сравнение с нашия е в пъти по-платежоспособен и Обширен!

    Коментиран от #18, #19, #20, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НАТО ВЕЦ

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Ти на изток ли шътна старата баварка?
  • 20 МАФИЯ НА ББ

    14 4 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    дръглив КОН, ТИ ЩЕ ДОЖИВЕЕШ ЛИ ДО ПЕНСИЯ???? ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАШ НА 75 АКО ВСЕ ОЩЕ СИ ЖИВ. А НИЕ ЩЕ ТИ ХАРЧИМ ПАРИТЕ С РАЗБОЙКО ЧЕКМЕДЖАРЯ.

    Коментиран от #22

  • 21 Alex

    11 1 Отговор
    Ако мислите, че при нас колите са скъпи, погледнете цените в Турция, една корола 2016 година, при нас струва 30 000 лева, а в турция е около 25 000 евро
  • 22 оня с коня

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "МАФИЯ НА ББ":

    А тва що не ми го каза Отзарана би Пишман мафиот такъв,Преди да гласувам за ББ и ГЕРДЖИКОВ?:)
  • 23 Коментара

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    За първи път да прочета поне два смислени реда комнентар от теб!
  • 24 onq s konq

    20 1 Отговор
    Причините са ясни:
    1. За нов автомобил чакаш 2 години (почти като в соца)
    2. За 25-30 К EUR получаваш 3 цилиндрова косачка.
    или
    3. За 40-50 K EUR получаваш електрически миксер с реален пробег 150-200 км.

    За това по-стари коли с приличен оставащ ресурс поскъпват значително!
  • 25 МНЕНИЕ

    10 0 Отговор
    Сигурно си мислите, че на запад в ЕС всички са прекалено богати и карат само нови Мерседеси, БМВ, Ауди,.. напротив, те са и богати защото си правят сметката.За тях автомобилът не е лукс , а просто средство за предвижване...

    Коментиран от #27

  • 26 МОШЕНИЦИ

    3 2 Отговор
    ТАКА СА ПОСКЪПНАЛИ ЧЕ И БЕЗ ПАРИ НЕ ГИ КУПУВАТ ! ЛЪЖЦИ !
  • 27 Хахахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "МНЕНИЕ":

    Добре написано но Българинът трудно ще те разбере какво искаш да кажеш