Отидете към основна версия

10 159 45

Корейски и китайски автомобили изместват европейските на пазара в Русия

  • русия-
  • санкции-
  • автомобили

От началото на санкциите продажбите на азиатски коли вече представляват 34% дял

Русия очаква силно увеличение на продажбите на автомобили от Южна Корея и Китай, в случай че западните производители не се върнат на пазара. Такава прогноза дават специалистите от Банкавто (дигитална платформа на RGS Bank). Според тях до лятото делът на "корейци" и "китайци" на руския автомобилен пазар може да надхвърли 50 процента, тъй като колите на други марки ще бъдат все по-малко достъпни за руснаците поради санкциите.

Впоследствие, ако санкциите бъдат преустановени, европейските производители много трудно ще си върнат позициите, смятат експертите. Само през февруари южнокорейските концерни завзеха една четвърт от руския автомобилен пазар, а китайските - девет процента. Производители от двете страни обявиха, че ще продължат да доставят коли и оборудване за Русия въпреки геополитическата ситуация, но корейските компании ще трябва да търсят частно освобождаване от забраната за износ на стоки, произведени по американска технология.

Ако компании, които са спрели доставките и дори производството в Русия, решат да удължат мерките, тогава производители от Китай и Южна Корея постепенно ще завземат мястото им, прогнозират от Банкавто. Ако обаче санкциите бъдат облекчени, тогава делът на корейските и китайските марки до юни 2022 г. ще бъде около 40-45 процента.

През изминалия месец АвтоВАЗ продаде в Русия най-много коли (22 378), като загуби 19 процента от купувачите, следван от Kia и Hyundai, които продадоха съответно 15 001 и 13 761 автомобила. Интересното е, че динамиката в техния случай не е толкова негативна. Търсенето на Kia спадна с девет процента, докато при Hyundai, напротив, нарасна с един процент.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.

Свързани новини