Last news in Fakti

24 Март, 2022 11:54 6 254 22

Официално: Renault преустанови дейността си в Русия

  • renault-
  • русия-
  • автоваз

Това решение е взето по време на заседание на борда на директорите на Renault Group, което се проведе късно снощи

Официално: Renault преустанови дейността си в Русия - 1

Renault спря дейността си в Русия, според официално изявление, публикувано на глобалния уебсайт на компанията. Решението е взето по време на заседание на борда на директорите на Renault Group, на което бяха одобрени следните разпоредби:

От 23 март дейността на Renault Group в завода в Москва е преустановена.
По отношение на дела в АвтоВАЗ, Renault Group оценява наличните опции предвид текущата ситуация, като действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия.
От Renault Group припомниха, че са предприели необходимите мерки за спазване на международните санкции.

Във връзка с решението компанията ще преразгледа икономическата си прогноза за 2022 година, като ще намали ръста на оперативната печалба от 4% на 3%. Свободният паричен поток от автомобилни дейности все още се представя като положителен, без да се уточнява сумата. По-рано тя беше оценена на повече от 1 милиард евро. Renault Group, са фокусирани върху изпълнението на своя стратегически план Renaulution, част от който доскоро беше и АвтоВАЗ.

Припомняме, че московският завод на Renault наскоро отново заработи след прекъсване поради липса на резервни части. Заводът с пълен цикъл със заваръчни, бояджийски и монтажни цехове, инженерен център и подземен изпитателен полигон досега произвеждаше Duster, Kaptur, Arkana и Nissan Terrano. През 2013-2019 г. обемът на инвестициите в развитието на предприятието възлиза на 18 милиарда рубли.

По-рано Bloomberg съобщи, че Renault проучва възможни варианти за намаляване на дейността си в Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Решението на Renault дойде късно на 23 март, само часове след като украинският президент Владимир Зеленски записа видео съобщение до френските законодатели, в което се казва, че автомобилните компании, включително Renault, трябва незабавно да напуснат Русия, като по този начин прекратят подкрепата си за нея.

Припомняме, че 68% от акциите на АвтоВАЗ принадлежат на Renault Group и 32% на Ростех. За Франция и Русия това решение е много чделикатно, тъй като френското правителство е най-авторитетният акционер в Renault, а държавната корпорация Ростех е партньор на AвтоВАЗ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    40 36 Отговор
    Рушняците вече и жигули нема да могат да праат 😂

    Коментиран от #16

  • 2 Анти маймуна

    33 39 Отговор
    Путин е мозъчен инвалид. Затова всичките му приятели са евреи агенти на Ротшилдите. Евреинът Чубайс, евреинът Дерипаска, евреинът Абрамович, евреите Ротенберг. Абсолютен пубертет управлява руската тълпа.
  • 3 Българина

    30 8 Отговор
    споко, ще го ребрандират на грейт уол
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сократ

    27 9 Отговор
    Интересно после дали ще ги пуснат отново на руския пазар?

    Коментиран от #17

  • 7 Мхм

    23 2 Отговор
    Ще има фалити

    Коментиран от #12

  • 8 Васил

    30 23 Отговор
    То кой нормален ще отиде в Русия да прави бизнес даже и лудите бягат от там. Вече примката около Путя се затяга защото безработицата започва да се покачва въпреки че банките наливат постоянно пари ама това е временно.
  • 9 Мхм

    15 6 Отговор
    Ще внасят през Китай налинимат обща фирма с Донг фен
  • 10 Агитация и пропаганда

    11 16 Отговор
    Това няма никакво значение.И без това пазарния дял им е такъв че по-добре да ги няма.
  • 11 Сигнал

    12 4 Отговор
    Звучи като позитив.
  • 12 Nafsica Gavrilaki

    24 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мхм":

    Те поеха в "правилната" посока вече. Който не вярва да им види цената на акциите след обявяване на новината. Коментаторите към борсата казват, че загубите от този ход ще са за над 2,5 милиарда евро и тотален риск повече никога да не стъпят на руският пазар. Който разбрал - разбрал!
  • 13 В.В.П.

    1 9 Отговор
    Франция е несериозен ,партньор ..Менте.Сащ ,в Нацистка Германия ,Опел ГМ, си работеше..през 41-45 та..И Хитлер изби 50 млн . Добре..Да Се .Както в Британия. национализира
  • 14 Коментатор

    13 13 Отговор

    До коментар #4 от "Z като запек":

    Точно за попари недей да философстваш, щото надупена Европа тепърва ще осъзнае що е то мюрикански и азерски газ и имат ли почва те на нашия континент!!!
    Няма да споменавам, че и голяма част от горивата са внос от Русия!!! Така, че бензин и дизел на цени от 5-6лв/л ще ти се сторят ниски след време (ако нещата не се оправят)!!!
    И какво се получава - мюрика стартира гражданска война в Украйна (не им е за първи път) през 2014, която прерасна в пълномащабна между Русия и Украйна, а резултатът е, че ЕС няма да издържи и година, без икономиката й да се сгромоляса!!!
    Извод - ВАСАЛСТВОТО е вредно за вас и вашата страна, премахнете марионетките които я управляват, щото нищо добро не ви чака!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гост

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "Сократ":

    А ти си въобразяваш , че ще има руски "пазар" след последната простотия на Путлер ??? Хахахахах !!! До една година в Раша няма да могат да купят Тата Нано , да не говорим за китайски , а Лада и то също китайска ше е пак соц мечта недостижима !!! Оттук нататък главния въпрос за руснака е ще яде ли хляб или минава на коприва !!!

    Коментиран от #21, #22

  • 18 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Чети коментар 17 !!! В момента СРЕДНАТА заплата в Раша по днешния курс е по-ниска от МИНИМАЛНАТА в България !! А до края на годината ще е колкото в любимата ви Еритрея !!
  • 19 Б. М.

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Щото са гъзоръки и освен лицензионни и крадени, други производства НЯМАТ.
    Да, както и "безаналогови" железа.
  • 20 АУУУУУ

    7 0 Отговор
    Новите модели на руснаците.... Лада с карбуратор и без синхронизиратори на скоростите НИВА и ГРАНТА........ КАКТО СЕ КАЗВА.... ЗАВРЪЩАНЕ В БЪДЕЩЕТО.... ВИПУСК 2022 ГОДИНА 😂😂😂😂😂
  • 21 Ггбб

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Ако Русия, няма да има какво да яде Европа ще е само на вода.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.