Отидете към основна версия

5 665 30

Европейският съюз обсъжда забрана за внос на премиум автомобили в Русия

  • русия-
  • санкции-
  • премиум автомобили

Става дума за модели на Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Porsche и други, които са на стойност над 50 хиляди евро

Според информация на Bloomberg, ЕС готви нови санкции за Русия. Според агенцията страната може да спре доставката на т.нар. премиум автомобили, чиято цена надхвърля 50 хиляди евро. Предполага се, че под забраната ще попаднат модели на европейски марки Audi, BMW, Mercedes-Benz, Ferrari, Porsche и други, както и скъпи мотоциклети, лодки и частни самолети. В същото време е любопитно, че повечето от изброените компании вече са замразили вноса на автомобили за руския пазар.

Bloomberg се позовава на свои източници – дипломати, запознати с процеса на обсъждане на следващия, вече четвърти голям пакет от санкции срещу Русия, заради конфликта в Украйна. Официално ограничението за внос на премиум европейски автомобили все още не е обявено, въпреки че много компании, включително BMW, Mercedes-Benz, Ferrari и концерна Volkswagen (включително Porsche и Bentley), спряха доставките за страната в началото на март.

Агенцията цитира статистика, според която руският пазар представлява само около два процента от световните продажби на премиум автомобили и в случай, че все пак бъдат наложени въпросните санкции, „устойчивото глобално търсене ще помогне на автомобилните производители да компенсират спада на износа за Русия“.

По-рано представителството на BMW обяви пред Motor, че полагат всички усилия да „запазят бизнеса на BMW Group в страната“, въпреки че производството на автомобили в Автотор Калининград е замразено, както и доставката на нови автомобили от чужбина.

Mercedes-Benz, който спря монтажа в завода в Московска област и вноса в страната, смята, че е невъзможно да продължи да работи в Русия поради високи рискове. Volvo, която също попадна в списъка на компаниите, спрели дейността си на руския пазар, продължава да предоставя гаранционна поддръжка на своите клиенти - по подобен начин други европейски производители на автомобили правят същото.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.

Свързани новини