Отидете към основна версия

6 310 22

Официално: Renault преустанови дейността си в Русия

  • renault-
  • русия-
  • автоваз

Това решение е взето по време на заседание на борда на директорите на Renault Group, което се проведе късно снощи

Renault спря дейността си в Русия, според официално изявление, публикувано на глобалния уебсайт на компанията. Решението е взето по време на заседание на борда на директорите на Renault Group, на което бяха одобрени следните разпоредби:

От 23 март дейността на Renault Group в завода в Москва е преустановена.
По отношение на дела в АвтоВАЗ, Renault Group оценява наличните опции предвид текущата ситуация, като действа отговорно към своите 45 000 служители в Русия.
От Renault Group припомниха, че са предприели необходимите мерки за спазване на международните санкции.

Във връзка с решението компанията ще преразгледа икономическата си прогноза за 2022 година, като ще намали ръста на оперативната печалба от 4% на 3%. Свободният паричен поток от автомобилни дейности все още се представя като положителен, без да се уточнява сумата. По-рано тя беше оценена на повече от 1 милиард евро. Renault Group, са фокусирани върху изпълнението на своя стратегически план Renaulution, част от който доскоро беше и АвтоВАЗ.

Припомняме, че московският завод на Renault наскоро отново заработи след прекъсване поради липса на резервни части. Заводът с пълен цикъл със заваръчни, бояджийски и монтажни цехове, инженерен център и подземен изпитателен полигон досега произвеждаше Duster, Kaptur, Arkana и Nissan Terrano. През 2013-2019 г. обемът на инвестициите в развитието на предприятието възлиза на 18 милиарда рубли.

По-рано Bloomberg съобщи, че Renault проучва възможни варианти за намаляване на дейността си в Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Решението на Renault дойде късно на 23 март, само часове след като украинският президент Владимир Зеленски записа видео съобщение до френските законодатели, в което се казва, че автомобилните компании, включително Renault, трябва незабавно да напуснат Русия, като по този начин прекратят подкрепата си за нея.

Припомняме, че 68% от акциите на АвтоВАЗ принадлежат на Renault Group и 32% на Ростех. За Франция и Русия това решение е много чделикатно, тъй като френското правителство е най-авторитетният акционер в Renault, а държавната корпорация Ростех е партньор на AвтоВАЗ.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.

Свързани новини