Отидете към основна версия

21 806 0

Какво е "моторна спирачка" и как да прилагаме този метод правилно (ЧАСТ I - предимства)

  • моторна спирачка-
  • съвети

Моторното спиране е изключително полезна и ефективна техника, която всеки шофьор трябва да използва

Спирането с двигателя е процес на забавяне на превозното средство чрез сваляне на крака от педала на газта, в комбинация с последователно превключване на по-ниски предавки. Прийомът може да се използва както самостоятелно, така и едновременно с използването на стандартната спирачна система.

Технически, такова спиране изглежда по следния начин. Когато педалът за газ се освободи, а колата е на скорост (при автомобили с механична трансмисия), дроселовата клапа на бензиновия двигател се затваря и горивото спира да се подава към цилиндрите. Във всмукателния колектор се получава силен вакуум, който потиска енергията на буталата. Автомобилът спира да ускорява и в зависимост от предавката започва плавно да намалява. Такова забавяне не може да се нарече ефективно на фона на забавянето със стандартните спирачки, но определено забавя колата и е в помощ на водача.

За да се подобри ефективността на спирането с двигател, се използва последователно превключване на предавките от по-висока към по-ниска: от четвърта към трета, втора и дори първа. Това превключване ви позволява да увеличите оборотите на двигателя и да изпратите повече въртящ момент директно в двигателя. В процеса на такова спиране енергията се подава не от двигателя към колелата, а от колелата и трансмисията към двигателя - коляновият вал извършва принудителното забавяне.

На практика спирането с двигателя в една или друга форма се използва в различни ситуации - за плавно забавяне на автомобила в градски трафик, за безопасно спиране на хлъзгави пътища, в случай на повреда на спирачната система, по време на дълго спускане по планински път, както и по време на спортно шофиране на състезателна писта.

Предимствата на моторната спирачка

Те са доста, като едно от тях е свързано с икономия на гориво. С премерено, плавно движение в градския трафик, използването на моторна спирачка не само повишава комфорта при шофиране, но и спестява гориво. Чрез натискане на съединителя и отваряне на трансмисията, тоест с движение по инерция, вие принуждавате двигателя да работи на празен ход - горивото се впръсква в горивните камери, за да поддържа работата му. По време на спиране с двигателя горивото не влиза в горивните камери.

Увеличаване на ресурса на спирачната система е другото предимство. Използването на спиране с двигател увеличава живота на спирачните накладки и дискове. Част от енергията се гаси не от тях, а от двигателя на автомобила. Освен това с използването на този метод се получава намален риск от подхлъзване. При правилно използване на спиране с двигателя, вероятността от поднасяне на хлъзгави и мокри повърхности се намалява. Именно поради тази причина тази техника се използва най-често през зимата. Блокирането на колелата по време на спиране с двигателя е доста по-трудно, но не и възможно.

При дълги спускания в планински терен съществува висок риск от прегряване на спирачките. В такива зони водачите трябва да прибягват до спиране с двигателя. Това частично или напълно облекчава натоварването на спирачната система. Понякога спирането с мотора може да помогне да се спасят животи. Ако спирачките не сработят, именно този метод ви позволява да забавите автомобила и да избегнете инцидент.

При екстремни натоварвания, например по време на спортни състезания, използването на моторната спирачка ви позволява да разтоварите не само спирачките, но и двигателя. В процеса на такова спиране, припомняме, че няма възпламеняване в горивните камери, а охлаждащата течност и маслото продължават да циркулират. Именно това позволява по-ефективно охлаждане на агрегата.

ЧАСТ II - Недостатъци


Свързани новини