Отидете към основна версия

29 739 43

Какво е "моторна спирачка" и как да прилагаме този метод правилно (ЧАСТ II - недостатъци)

  • моторна спирачка-
  • съвети

Те са свързани основно с безопасността

ЧАСТ I - Предимства

Сред родните автомобилисти битува мнението, че моторната спирачка вреди на двигателя и трансмисията. Експертите обаче категорично не са съгласни с това твърдение. Недостатъци на този способ наистина могат да се намерят, но те са свързани повече с безопасността.

При спиране с двигателя спирачните светлини на автомобила не светват. Подобна маневра може да бъде изненада за другите участници в движението. Още един от недостатъците е свързан с неправилният избор на предавка и грубата работа с педала на съединителя. Особено при автомобил с предно предаване, има опасност от поднасяне и дори от завъртане около предната ос.

При грубо спиране с двигателя с грешен избор на предавка и рязко отпускане на съединителя, натоварванията върху задвижването на ангренажната предавка - ремък или верига - се увеличават значително. При неумело изпълнение те могат дори да се скъсат и в резултат на това да се стигне до скъпи ремонти на мотора.

Повишеният вакуум във всмукателния колектор по време на спиране с двигателя може да доведе до намаляване на налягането на уплътненията и засмукване на неотчетен въздух. Това е възможно само при двигатели, които вече са „уморени“ и изискват внимание.

За да не се стига до нежеланите последствия, описани по-горе ето и няколко съвета за това как да спирате с моторната спирачка. Алгоритъмът на действията по време на спиране с двигателя на кола с механична трансмисия е прост. Например виждате червен светофар пред вас на достатъчно разстояние. В този случай можете да освободите педала за газ и да продължите да се движите, докато скоростта на двигателя и скоростта на пътя ви позволят да превключите на по-ниска предавка. Предавките се превключват надолу стъпка по стъпка и скоростта на автомобила пада плавно. Ако е необходимо, колата може да бъде спряна напълно чрез натискане на педала на спирачката и натискане на съединителя.

Ще трябва обаче да действате различно при аварийно или спортно спиране. В този случай спирането на двигателя се комбинира с работата на спирачния педал - спирачната ефективност се увеличава до максимум, тъй като част от енергията гаси двигателя. При превключване на по ниска предавка, някои състезатели използват техника за изравняване на оборотите чрез контролирано подаване на газ. Това помага за по-леко превключване на по-ниска предавка и облекчава на напрежението върху синхронизатора и трансмисията, като в същото време предотвратява рязкото изместване на теглото на автомобила към предната ос и намалява вероятността от блокиране на колелата.

Моторна спирачка при автомобили с автоматична трансмисия

А ето и какво трябва да правим ако искаме да използваме моторната спирачка при автомобили с автоматична трансмисия. Моторното спиране е възможно и при превозни средства, оборудвани с автоматична скоростна кутия. По правило при автомобили с автоматик спирането на двигателя е по-малко ефективно, отколкото при моделите с механика, но също така може да се направи.

Когато свалите крака си от педала на газта, колата ще намали скоростта. Когато скоростта пада, електрониката самостоятелно ще избере подходящата предавка и ще превключи надолу в желаната последователност. С други думи при автоматик просто трябва да държите лоста в режим D и да отпуснете газта.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 23 гласа.

Свързани новини