Отидете към основна версия

33 639 27

За начинаещи (а и не само): Как да карате колата, за да се разваля по-малко

  • съвети-
  • шофьори

Няколко базови съвета, които не бива да се пренебрегват

Снимки: Shutterstock

Принципно, повечето шофьори не обичат да им се дават съвети за това как да шофират автомобила си и именно поради тази причина уточняваме, че те са за начинаещи водачи на МПС, но всъщност се отнасят до всички. Факт е обаче, че ако се спазват, колата ще издържи повече. Ето какво имаме предвид.

Обороти


Ако не го налага пътната обстановка, тоест ако не сте попаднали в екстремна ситуация, всички манипулации с органите за управление на колата трябва да бъдат плавни и прецизни. Това има много общо и с оборотите на двигателя. При шофиране те трябва да се поддържат в оптималния, среден (за всеки модел двигател) диапазон. За бензиновите автомобили той е приблизително 2000 - 3500 оборота в минута. Трябва обаче да знаете, че при тежки натоварвания (ускоряване, теглене, изкачвания) оборотите на мотора не трябва да са под 2500 об/мин, а за енергично ускорение или изпреварване, двигателят трябва да се развърта до 4000 - 4500 об/мин. За стандартните дизелови двигатели оптималният диапазон по отношение на запазването на двигателя е някъде около 500 оборота в минута по-нисък от тези за бензиновите.

Дупки


Състоянието на окачването, шасито и трансмисията е силно повлияно от пътищата, по които се движи автомобилът. При всяка дупка съединенията на окачването, кормилното управление и трансмисията участват активно, което води до допълнително износване. Освен това шарнирите, например изпитват големи, дори крайни натоварвания, когато дупката е дълбока и още повече, когато колата влети в нея със скорост. Ето защо е по-добре да избягвате препятствия, които водят до работа на окачването с големи амплитуди - тоест по-добре е да обикаляте големите ями, без да бързате.

Маршрути


Всяко спиране и всяко ускорение след него води до намаляване на живота на автомобила. В края на краищата, прекомерното износване на частите възниква с така наречените редуващи се натоварвания и преходни процеси, които възникват именно по време на интензивно спиране и максимално ускорение. Ето защо е по-добре да изберете маршрути, по които можете да шофирате с еднаква скорост дълго време, без светофари, кръстовища и задръствания - дори ако този път е по-дълъг.

Студен двигател


В студения сезон (или дори в свежа пролетна сутрин) не натоварвайте силно студените възли и агрегати в колата. Това не означава, че трябва да загрявате двигателя под прозореца на къщата за 15 минути, в условията на българската зима са достатъчни 2-3 минути. По-важно е по време на първия километър след старта да не натоварвате студения двигател и трансмисия с прекомерно високи скорости, ускорения и честа смяна на предавките. И не изключвайте двигателя веднага след дълго пътуване - оставете го на празен ход за 3-4 минути без натоварване, за да се изравнят температурите на буталата, цилиндрите и цилиндровата глава.

Обслужване


Правете всичко навреме - рутинна поддръжка, смяна на масла, работни течности, филтри, накладки и други консумативи. Важно е да използвате качествени материали (но не непременно оригиналните, препоръчани от дилъра). Да, понякога поддръжката не е евтина, но в крайна сметка неплановите ремонти ще струват още повече.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.

Свързани новини