Отидете към основна версия

6 055 26

Путин разпореди: стратегията за развитие на автомобилната индустрия да се адаптира към новите реалности

  • путин-
  • автомобили-
  • русия

Промишлеността трябва да разполага със собствени ключови технологии

Президентът Владимир Путин нареди до 1 септември тази година да се актуализира стратегията за развитие на автомобилната индустрия в условията на спиране на доставките от чужбина. Сред основните задачи е осигуряването на технологичен суверенитет в новите реалности, което в крайна сметка трябва да направи индустрията глобално конкурентоспособна. Путин постави и задачата да следи ситуацията с цените на автомобилите, които показаха рекорден ръст през пролетта.

Русия трябва да получи собствени технологии и индустрии, каза Путин. Говорим за инженерни разработки, права върху интелектуална собственост и ноу-хау, които трябва да са руски. Президентът не изключи продължаването на вноса на някои неключови елементи от чужбина, но отбеляза, че сегашните проблеми с доставките не трябва да стават "прекомерно остри".

Важно предимство на Русия е евтините горива. Търсенето на автомобили с пропан-бутан обаче трябва да бъде подкрепено на правителствено ниво, включително помощ при изграждането на газостанции в регионите.

В резултат на това индустрията трябва да насити пазара с висококачествени и достъпни автомобили с максимум локализирани части. Освен това руските автомобили трябва да бъдат сравними по качество със западните, повечето от които вече не се доставят на руския пазар. Също така автомобилната индустрия трябва да отговори на нуждите на икономиката, бизнеса, градската и общинската икономика.

Путин припомни, че през март обемът на производството на автомобили е спаднал три пъти в сравнение със същия месец на 2021 г. и пет пъти през април. Като цяло "ситуацията не е проста", каза държавният глава.

Що се отнася до цените, шефът на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров беше инструктиран да ги следи. Путин отбеляза, че ценообразуването трябва да отговаря на укрепването на рублата и спада на цената на метала. 20.7 милиарда рубли ще бъдат отпуснати за подкрепа на автомобилната промишленост в Русия тази година . 10.2 милиарда ще бъдат изразходвани за възобновяване на програмите за преференциално кредитиране, 4.9 милиарда за преференциален лизинг, 2.6 милиарда за субсидии за закупуване на електрически автомобили и още 3.3 милиарда рубли за превозни средства с АГУ на пропан-бутан.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 24 гласа.

Свързани новини