Отидете към основна версия

22 171 17

Renault вдига цените на колите (включително и Dacia) и намалява броя на моделите

  • renault-
  • цени

Режията ще се придържа към политиката на автомобили с по-високи цени

Приходите на френския производител на автомобили се подобряват, тъй като той се опитва да си проправи път обратно от годините на ниски маржове. Renault засилва фокуса си върху най-печелившите си модели, както и повиши цените им.

Renault ще се придържа към нова политика за автомобили с по-високи цени, дори ако икономическите условия се влошат, тъй като френският автомобилен производител се опитва да си проправи нов път от годините на ниски маржове на печалба. След съкращения на разходите и ход за повишаване на цените под ръководството на главния изпълнителен директор Лука де Мео, приходите на Renault започнаха да се подобряват, проправяйки пътя за възстановяване на нефункциониращия съюз с японския Nissan.

Но подобно на съперниците си, Renault все още се сблъсква с насрещни ветрове като недостиг на полупроводници, който ограничава производството, както и надвиснали рискове от рецесия, които биха могли да засегнат търсенето на автомобили. Групата, която отчете нарастващи приходи за третото тримесечие, засилва фокуса си върху най-печелившите модели, както и върху повишаването на цените.

"Това няма да се върне назад", заявява финансовият директор Тиери Пиетон пред анализатори. Той казва, че Renault е намалил разликата с конкурентите си по отношение на цените на редица свои марки, включително най-продаваните евтини модели Dacia. „Това, което планираме да правим в бъдеще, е да се придържаме към тази политика. Ако търсенето намалее, очевидно ще продължим да адаптираме производствения капацитет.“

Общите приходи на Renault се повишиха с 20.5% до 9.8 милиарда евро на годишна база през третото тримесечие, въпреки ефектът от изтеглянето на марката от Русия по-рано тази година. Броят на продадените коли обаче е намалял с 2.4% спрямо година по-рано. Но продажбите са в съответствие с прогнозите на анализаторите. Акциите на Renault се повишиха през последните седмици и поради очакванията за пробив в опитите си за облекчаване на отношенията с Nissan.

От марката добавят, че групата очаква силно четвърто тримесечие, тъй като идват поръчки за модели като новата електрическа версия на Renault Megane. Под ръководството на де Мео, Renault смени политиката и от дългогодишен фокус върху разширяването на обема на продажбите на автомобили - стратегия, приета от бившия шеф Карлос Гон - премина към подобряване на ценообразуването и намаляване на броя на предлаганите модели.

Компанията потвърди целта си за групов оперативен марж над 5% за 2022 г., като освен това ще изложи повече подробности за плановете си да отдели бизнеса си с електрически превозни средства в отделно звено, което е част от дискусиите на Renault с Nissan.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.

Свързани новини