Отидете към основна версия

14 230 22

Как екологичният стандарт "Евро-7" ще унищожи малките коли с ДВГ

  • евро-7-
  • екологичен стандарт-
  • субкомпактни автомобили

В началото на ноември 2022 г. Европейската комисия представи новия стандарт за емисии „Евро-7“, който трябва да влезе в сила през 2025 г. Според експерти нововъведението може да доведе до факта, че цената на някои автомобили с двигатели с вътрешно горене ще се окаже такава, че ще бъде нерентабилно да се произвеждат.

Според експерти на Европейската комисия обаче, влизането в сила на стандарта "Евро-7" в Стария свят ще доведе до факта, че автомобилите ще поскъпнат само с 90 до 150 евро.

Въпреки това шефът на Volkswagen Томас Шефер вижда картината по малко по-различен начин, като прогнозира, че цената на автомобилите (особено малките) с навлизането на новия екостандарт ще се увеличи за крайните потребители до... 5 000 евро(!), което ще направи производството им икономически неизгодно.

В момента цената в Германия на Volkswagen Polo , който отговаря на този критерий, е 19 925 евро. В случай на такова значително увеличение на цената, компанията ще бъде принудена да спре да инвестира в този модел.

В същото време, както пише немското издание Auto Motor und Sport, плановете за електрификация на моделната гама на Volkswagen все още остават в сила. В сегмента на малките "акумулаторни" автомобили германският автомобилен гигант вече обяви два модела, които ще бъдат пуснати в продажба през 2025 г.

Първоначалната цена за тях трябва да бъде в границите до 25 хиляди евро. Досега обаче VW все още не успява да направи електрически автомобил с такава цена поради високите цени на батериите.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 28 гласа.

Свързани новини