Отидете към основна версия

9 236 15

300 000 лв. за старо Renault 5, но какво! (ВИДЕО)

  • renault-
  • 5-
  • turbo-
  • търг

Хечбекът, който виждате на снимките е Renault R5 Turbo 2, произведен през далечната вече 1985 година. Екземплярът беше пуснат на търа Bring a Trailer, а максималната оферта достигна 150 000 евро, което приблизително се равнява на около 300 000 лева. Защо обаче е толкова скъпа тази кола?

Навремето от нея са произведени общо 3 200 екземпляра. Renault R5 Turbo 2 всъщност се явява серийна версия, предназначена за движение по цивилната пътна мрежа на успешния състезателен модел. Колата, обявена на търг, е внесена в САЩ през 2001 година и дарена на автомобилния музей Лейн в Тенеси.

Уникалното Renault е боядисано в черно, като добре се виждат и емблематичните контрастни графики. Автомобилът е оборудван с оригинален бодикит пакет, включващ предни и задни фарове за мъгла, разширители на калниците и въздухозаборници на страничните панели.

Автомобилът е оборудван с 15-цолови HRE джанти с различна широчина. Хечбекът впечатлява още и с независимо окачване на двойни носачи с торсионни щанги отпред и винтови пружини отзад.

Вътре има спортни седалки тип кофа с висока облегалка, които са основно реставрирани през тази година. В салона е монтирана и предпазна рамка за защита на водача и пътника.

За разлика от стандартното Renault 5, наточената версия е със задно разположен двигател. Той е с работен обем 1.4-литра и с турбокомпресор, като мощността му е 160 конски сили. Максималният въртящ момент е 220 Нм.

Така екипирано, това наточено Renault може да ускори от 0 до 100 км/ч за 7.7 секунди, а максималната му скорост е 203 км/ч. Колата е изминала 70 000 км за 38 години. В отлично състояние е, като има единствено леки дефекти по боята на купето.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини