Отидете към основна версия

28 544 132

Защо новите немски коли станаха ненадеждни

  • германски автомобили-
  • надеждност-
  • нови коли

Германските автомобили са известни със своето качество и издръжливост от десетилетия. През последните години обаче ситуацията се влоши драстично и в различни рейтинги за надеждност германските марки вече не заемат първите места. Журналистите на DW решиха да разберат защо се е случило това.

Германия се счита за родното място на автомобила - там Карл Бенц прави първия в света автомобил. През 70-те и 90-те години на миналия век колите от Германия имаха имиджа на неубиваеми. Такива модели като Mercedes W124 и W140 се превърнаха в символи на надеждност и често издържат повече от милион километра пробег без сериозни неизправности.

След това обаче качеството на немските автомобили започна постепенно да намалява, като при някои марки, това се случи доста рязко. В рейтинга за качество, съставен от агенцията JD Power за 2022 г. BMW заема девето място, Mercedes-Benz - 19-то, Porsche - 24-то, Volkswagen - 29-то и Audi - 30. Лидери са японски и корейски марки.

Вицепрезидентът на JD Power Джак Долан смята, че намаляването на надеждността се дължи на използването на съвременни технологии - иновациите винаги са трудни за прилагане. Освен това новите технологии направиха немските автомобили по-скъпи и за да се запази цената и да се запазят печалбите, е необходимо да се намалят разходите за разработка и да се използват по-евтини компоненти и по-нискокачествени материали.

В допълнение, модерните масови модели не са предназначени за дългосрочна работа. Берлинският търговец на ретро автомобили Буркхард Щайнс подчертава, че сега автомобилите имат ресурс не повече от 15 години. Преди инженерите поставяха много по-висока граница на експлоатация, просто защото колите не се сменяха толкова често, колкото в наши дни. Ретро колите с подходяща грижа могат да бъдат практически вечни.

Според бившия директор на BMW Motorsport Марио Тисен, преди половин век инженерите са имали последната дума, а търговците и маркетолозите са имали много по-малко влияние. Ето защо немските автомобили бяха толкова издръжливи, а сега вече не са. Към края на 90-те години на миналия век инженерите губят от търговците.

Именно тогава в стремежа към намаляване на разходите, парите за автомобилно инженерство бяха значително намалени. Освен това имаше изместване на фокуса сред инженерите: членът на борда на директорите на Volkswagen, Томас Улбрих, обяснява, че сега те са започнали да обръщат повече внимание на други аспекти - икономия и цифрови технологии.

Освен това през последните години се появи ново предизвикателство – електрификацията. Бързото въвеждане на нови електрифицирани силови трактове и нетестван достатъчно софтуер също крият риск от проблеми с надеждността. В тази ситуация германските автомобилни производители при равни условия с другите компании вече нямат предимство - всеки трябва да започне от нулата.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.

Свързани новини