Отидете към основна версия

1 795 10

Ето как някои държави се опитват да избегнат навлизането на електромобилите, подпомагайки икономиката си

  • биогорива-
  • етанол

Бразилия планира да увеличи съдържанието на етанол в бензина до 30 процента

Примерът, който е най-пресен към днешна дата засяга Бразилия, страна, която се опитва да продължи живота на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Бразилците все пак ще спазват Парижкото споразумение, но чрез въвеждане на т.нар. биогорива.

За целта Бразилия ще проучи потенциално увеличаване на количеството безводен етанол, смесен с бензин, продаван на бензиностанциите. това е последният ход на администрацията на президента Луиз Инасио Лула да Силва за увеличаване на потреблението на биогорива и намаляване на емисиите на парникови газове. Това съобщава S&P Global.

Министърът на мините и енергетиката Александър Силвейра планира да предложи проучвания, които биха увеличили сместа етанол-бензин до 30%, като това ще се случи още на следващото заседание на Националния съвет за енергийна политика на Бразилия (CNPE). CNPE, който е основният политически орган на Бразилия по енергийните въпроси, проведе първата си среща през март и се очаква да се събере отново през втората половина на 2023 г.

Стремежът за увеличаване на употребата на етанол подкрепя плановете на Лула да разшири правителствената програма RenovaBio, широкомащабна програма за подпомагане на индустриите за биодизел и етанол, насочена към увеличаване на употребата на биогорива в страната за постигане на климатичните цели съгласно Парижкото споразумение. Програмата обаче претърпя неуспехи при предишното правителство.

Последният ход за увеличаване на потреблението на биогорива бе увеличението на количеството биодизел, смесено с дизел, продавано на бензиностанциите, което се повиши от 10% на 12% от 1 април. По-високият процент сложи край на няколкогодишната несигурност за производителите на биодизел, които бяха засегнати от колебания в биодизеловия микс по време на пандемията на фона на опасения относно цените на суровините за биодизел като соя и говежда лой.

Съдържанието на биодизел ще се увеличи до 13% през април 2024 г., до 14% през април 2025 г. и до 15% през април 2026 г., според Министерството на мините и енергетиката на страната. Според предишната итерация на програмата RenovaBio, Бразилия планира да увеличи количеството биодизел в дизеловото гориво, продавано на бензиностанциите, до 15% от 1 март. Сместа биодизел/дизел се поддържа на 10% през по-голямата част от 2022 г. и първите три месеца на 2023 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини