Last news in Fakti

10 Април, 2012 12:43 3 719 8

Правим бензин от водорасли

  • биогорива-
  • водорасли-
  • бензин

 

Отдавна е известно, че петролните залежи на планетата няма да са вечни и учените непрекъснато правят опити да изобретят нов вид гориво, което да замести все повече скъпия бензин. Последното такова откритие е свързано с т.нар. органични масла.
 
Министерството на енергетиката на САЩ отдели $15 млн. за разработката на нова технология, която да извлича гориво от водорасли. На този етап въпросните "морски дарове" са в изобилие и според американските учени от тях евтино и ефективно може да се излича нов вид биогориво.
В момента се разработват различни проекти, които ще помогнат за т.нар. термохимическо втечняване на органичното масло, извличано от водорасли. Американците са на мнение, че от органичната маса ще може да се добива както аналогично на бензина, така и сходно с дизела и керосина гориво.
 
По изчисления на американците ежегодно от морски водорасли може да се добиват по 50 млн. тона суровина, която да се използва за производство на биогорива. Паралено с този проект учените се опитват да добият бензин от всевъзможни източници като мазнини от крокодили, утайка от кафе, портокалови кори, стари вестници и др.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sun

    1 0 Отговор
    На този етап са в изибилие, на следващия ще свършат и те. Това което няма да свърши е слънчевата енергия, там си наврете доларите - за разработки на технологии за по-ефективното й усвояване.
  • 2 Mupo

    0 0 Отговор
    А това което има на снимката на какво ти прилича?Не ти ли прилича на соларен парк? Какво представлява водораслото? Не е ли светлина и вода?

    Коментиран от #6

  • 3 Ники Николов

    0 0 Отговор
    слънчевата светлина само господ знае да я усвоява
  • 4 Васил

    0 0 Отговор
    Елате да съберете водораслите от Черно море,че е пълно с тях и така хем вие си имате бензин,хем ние чисто море .Само дето като се замисля мене това май не ме касае особено ,защото от 2 год. не съм помирисвал море и няма изгледи да помириша :Д
  • 5 Методи Методиев

    1 0 Отговор
    правим св.рки всякакви....... но не са онези, за които си мислите! Става дума за това, което няма да стане, ама вие да си занете, ме докато ви вдигаме цената на петрола има алтернатива и тя е ....че отново ще я вдигнем. Я да си гледат работата ! Искаме 20 долара за барел, Студената война и домати по 12 стотинки- без американци и други досадни крадци!
  • 6 Sun

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Mupo":

    @2 плитко мислиш пич, тоя водараслен бензин нали пак трябва да се сипе в проклетото ДВГ, което запазва цялата концепция с масла, филтри и много ненужни части за разваляне. А и бензина къде ще го ползваш вкъщи, освен ако твойте домакински уреди не са на ток, а на бензин :D
  • 7 batnan

    0 0 Отговор
    това остана изсякаха горите останаха само водораслите да пречистват ваздуха ама не ние ште уништожим водораслите идори ште замарсяваме ваздуха с тях
  • 8 Дошо

    0 0 Отговор
    Няма как да свършат водораслите - създават се ферми за такива! За бензина в домакинството - има машини от време оно, които превръщат механичната енергия, произлизаща от задвижване с двг в изцяло електрическа. Няма всеобща панацея и колкото повече се мисли над алтернативите, толкова по-добре. Дотогава ще си карам Микрата със слънчеви панели!