Отидете към основна версия

3 281 11

Nio губи по 35 хил. долара на кола и все пак не фалира

  • nio-
  • китай-
  • европа-
  • електромобил

Как точно се случва всичко?

Преди няколко дни ви разказахме за Rivian и тяхната загуба от всеки електромобил. Тогава споменахме още, че шефът на компанията иска да се справи с това като намали разходите на компанията, за да увеличи печалбите, нещо съвсем разумно и предсказуемо. Сега обаче, става ясно, че Nio, китайска компания, която навлиза в Европа, също работи на загуба и то не малка.

Според доклад на New York Times, цитиран от Carscoops, компанията губи по-около 35 хиляди долара за всеки произведен автомобил. Въпреки това, компанията работи изключително добре и все още не е фалирала. Според информацията, компанията успява да се справи с това благодарение на китайските власти.

Изданието разказва за случай от 2020-та, когато компанията е започнала да губи средства и китайското правителство е инвестирало 1 милиард долара срещу 24% дял от фирмата. Малко след това са получени около 1.6 милиарда долара от група, ръководена от контролирана от държавата банка.

Това е взето под внимание и от европейските органи, които искат да разберат как точно китайските компании успяват да постигат толкова ниски цени и да конкурират европейското производство.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини