Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 09:55 3 267 11

Nio губи по 35 хил. долара на кола и все пак не фалира

  • nio-
  • китай-
  • европа-
  • електромобил

Как точно се случва всичко?

Nio губи по 35 хил. долара на кола и все пак не фалира - 1

Преди няколко дни ви разказахме за Rivian и тяхната загуба от всеки електромобил. Тогава споменахме още, че шефът на компанията иска да се справи с това като намали разходите на компанията, за да увеличи печалбите, нещо съвсем разумно и предсказуемо. Сега обаче, става ясно, че Nio, китайска компания, която навлиза в Европа, също работи на загуба и то не малка.

Според доклад на New York Times, цитиран от Carscoops, компанията губи по-около 35 хиляди долара за всеки произведен автомобил. Въпреки това, компанията работи изключително добре и все още не е фалирала. Според информацията, компанията успява да се справи с това благодарение на китайските власти.

Nio губи по 35 хил. долара на кола и все пак не фалира

Изданието разказва за случай от 2020-та, когато компанията е започнала да губи средства и китайското правителство е инвестирало 1 милиард долара срещу 24% дял от фирмата. Малко след това са получени около 1.6 милиарда долара от група, ръководена от контролирана от държавата банка.

Това е взето под внимание и от европейските органи, които искат да разберат как точно китайските компании успяват да постигат толкова ниски цени и да конкурират европейското производство.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не губи, бъди спокоен

    15 5 Отговор
    печелят и то добре
  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    14 5 Отговор
    ДАА САМО ЕВРОПЕЙСКИТЕ НЕ ГУБЯТ - ЗАТОВА СА ТОЛКОВА СКЪПИ И ОТИВАТ НА ФАЛИТ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дотация

    11 0 Отговор
    Не знам от къде черпите информация като пишете , но отговорът на въпроса в зъглавието отдавна е ясен и той е е че китайското правителство има дялове и дотира всички китайски автомобилни производители.

    Коментиран от #7, #11

  • 5 Ктнхвнхтдоа

    7 0 Отговор
    Всъщност, това са типични "бомбастични" заглавия, нямащи нищо общо с реалността. Преди месец-два имаше такива за ел. поделението на Форд. А преди години за Тесла.

    Да разделиш сумата на капиталовите разходи, направени за година-две-три, на броя на произведените/продадените автомобили за този период, дори не може да се нарече бакалска сметка на коляно, а е някакъв вид финансов-счетоводен абсурд, чиято цел е единствено създаването на "клик бейт" заглавия.
  • 6 Смешно

    2 4 Отговор
    Е как ще фалират като не дават и един долар за разработки. Това на снимката е прекопиран Hyundai Kona новия модел,а тия си залепили емблемата NIo. Те като нямат разходи за развойна дейност как да фалират. Това е като тия кучи марки телефони и смартфони, дето всичките си поръчват от Китай и си лепят марките на тях.Ама те поне плащат нещо. А тия направо го копират и си лепят емблемата

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Смешно

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дотация":

    зъглавието??? Буквар ?
  • 8 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Смешно":

    леко трябва да се образоваш ми се струва
  • 9 Хахаха,

    2 1 Отговор
    грешни са им изчисленията. В Китай има толкова много производители на автомобили че ако някой е на загуба пренасочват инвестициите си в друга компания.Три компании пък инвестират 10 милиарда евра в Унгария за производство на батерии. Направете си изводите кой печели и кой губи.
  • 10 Смешко,

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Смешно":

    хайде и ти копирай и направи нещо. Как си мислиш че ще произведеш спортен автомобил без да го проектираш? Хората са просто с 50 години напред в технологиите пред останалият свят
  • 11 дффд

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дотация":

    А когато държавата плаща, означава че всъщност плащат данъкоплатците. Т.е. искаш или не искаш си купуваш част от Нио без дори да го получиш. Няма нужда даже да си учил икономика за да знаеш, че ако дадеш някого си го взел от някой друг!