Отидете към основна версия

9 229 15

Шест често срещани въпроса (и грешки) при смяна на гумите за зимата

  • гуми-
  • зима-
  • съвети

Съвети от специалисти, които ще ви спестят и нерви, и пари

Макар и все още топло, зимният сезон е на прага ни и трябва да помислим за "преобуването" на колата. Има обаче някои нюанси при смяната на летни със зимни гуми, които ще ви спестят, както пари, така и излишни нерви. Ето е шест съвета от специалисти, които ще улеснят живота ви.

Да се ​​балансират или не?

Ако сте карали малко със зимните гуми миналия сезон и не сте усетили вибрации до пролетта, можете да си спестите парите за баланс. Първите дни след преобуването наблюдавайте поведението на автомобила при различни скорости. Ако не усещате "биене" няма нужда да балансирате колелата.

Къде да поставя по-малко износените гуми?

Повечето от спирачните сили се реализират върху предните колела. И повечето автомобили сега са с предно предаване. Затова гумите с по-голяма височина на протектора трябва да се поставят отпред. Освен това износването на предните гуми на всички превозни средства (независимо от типа задвижване) е по-високо. И след време ще се изравнят по височина на грайфера с по-изтърканите задни гуми.

Трябва ли да смазвам болтовете?

Някои производители на автомобили забраняват смазването на крепежни елементи на колелата. Очевидно те не знаят за нашите зимни пътища, които се обработват с нещадящи автомобила реагенти. И за да се разхлабят крепежните елементи през пролетта, нанесете тънък слой смазка. Но само върху резбата, а не върху полусферичната част на болта или гайката. Вместо смазка можете да използвате и антикорозионен агент.

Как да затегна правилно крепежните елементи?

Когато затягате с ударни гаечни ключове, болтовете и гайките за закрепване на колелото трябва първо да се затегнат на ръка и след това да се подхванат с ударния ключ. В противен случай съществува риск от повреда на резбата. Не затягайте със всичката си сила. Препоръчителният въртящ момент е не повече от 100-120 Нм, но това се прави с помощта на динамометричен ключ. Тогава няма да се налага да се занимавате с възстановяване на резбите в главината или смяна на болтове на колелата.

Как да помпам?

Обикновено монтираме зимни гуми, когато температурата на въздуха е все още положителна . Впоследствие ще стане по-студено. Това означава, че налягането в тях ще пада с около 0.1 bar на всеки 10 °C. Затова при смяна на гуми е по-добре гумите да се пренапомпат малко - с около 0.2 бара.

Какво друго да правя?

При смяна на колелата е полезно да се провери състоянието на спирачните механизми, кормилните щанги, сферичните шарнири, стабилизаторите и маншоните на шарнирите и полуоските.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.

Свързани новини