Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:23 3 228 3

Шофьорите на един от американските щати ще бъдат принудени да почистват колите си от сняг на законодателно ниво

  • автомобили-
  • зима-
  • сняг-
  • лед-
  • почистване

В щата Мейн (САЩ) влезе в сила закон, според който шофьорите трябва да почистват автомобилите си от сняг и лед. Нарушението подлежи на глоба

Шофьорите на един от американските щати ще бъдат принудени да почистват колите си от сняг на законодателно ниво - 1

Съгласно нов държавен закон, приет през май 2022 г., снегът и ледът се третират като "насипни товари". Така водачите на превозни средства с тегло до 4.5 тона (каквито са по-голямата част от леките автомобили) трябва да вземат "мерки", за да предотвратят падането на сняг или лед от колите им върху пътя.

Такова нарушение се счита, че причинява щети и може да доведе до глоба до $50

За повторно нарушение ще трябва да платите от 150 до 250 долара, пише местното издание WGME. Промяната обаче не важи за по-големи превозни средства като камиони и автобуси, тъй като законодателите казват, че опитът да се качите върху камион, за да го почистите, може да бъде още по-опасен.

„Транспортната индустрия се противопостави на тези законопроекти, защото е опасно за професионалните водачи да се качат върху камион или автобус. Честно казано, това е едно от онези неща, с които, ако искате да бъде приет законопроект, трябва да направите компромис “, каза конгресменът Брус Уайт.

Уайт казва още, че законът в крайна сметка може да бъде разширен и за камионите

Това ще стане, ако има повече начини за премахване на снега и леда от камионите. По-рано подобен закон беше приет и в Пенсилвания. Там той беше наречен "Законът на Кристин" - в чест на Кристин Ламбърт, която загина при катастрофа на Коледа през 2005 г. Катастрофата бе причинена от голямо парче лед, което се е откъсва от преминаващ камион. Ледът се е врязал в предното стъкло на колата, в която е била жената.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Японеца

    0 0 Отговор
    Това в БГ го има от как има коли! Сетили се умните хамериканци!