Отидете към основна версия

12 983 21

Сериозен дефект в новите Nissan-и

  • nissan-
  • ariya-
  • дефект-
  • сервизна акция

Японците изтеглят близо 10 000 електромобила Ariya заради пробмем със софтуера

Nissan изтегля доста голям брой електрически автомобили от новия си модел Ariya от 2023 година, като причината е дефектен инверторен софтуер, който може да причини неочаквано изключване на автомобила в движение. Информацията е на electrek.co.

Изтеглянето, засяга 9 813 превозни средства Ariya. Въз основа на производствените записи на Nissan, проблемът е възникнал при определени електромобили, произведени между 17 юни 2022 г. и 19 май 2023 г.

Nissan казва, че за засегнатите превозни средства има вероятност от късо съединения в електромотора. Поради късото съединение, инверторът открива свръхток и намалява въртящия момент на двигателя и го вкарва в "авариен режим".

По.големият проблем е, че превозното средство може да се изключи неочаквано със съобщение „EV System Off“ на таблото. Въртящият момент ще бъде прекъснат към колелата, докато режимът за безопасност бъде деактивиран, което изисква автомобилът да бъде изключен и отново включен.

Nissan за първи път забелязва този проблем още през януари 2022 г. по време на производствено изпитание. Тогава електрическият мотор на Ariya EV се изключи, след като превозното средство започна да се движи с ниска скорост.

След извършване на диагностика, DTC разкри, че е възникнало късо съединение, но не е нанесена повреда. Между февруари 2022 г. и април 2022 г. Nissan инспектира компонентите на Ariya и откри проблема.

Компанията разгледа по-отблизо стружките в модула на контактния пръстен и уж проблемът бе отстранен, но въпреки това в края на декември 2022 година Nissan получи информация за същия дефект на коли от Китай.

Тъй като проблемът не зачести, а и до този момент не повреждаше никакви компоненти, Nissan „не прецени това състояние като необичайно“. Проблемите обаче продължиха и Nissan внедри подобрена инверторна софтуер за безопасно управление през април 2023-а, но докладите за този дефект не спряха.

Явно проблемът е сериозен, защото сега Nissan доброволно реши да изтегли електрическите SUV-та Ariya, за да актуализира софтуера на инвертора/моторния контролер.

Собствениците на потенциално засегнати превозни средства ще започнат да бъдат уведомявани от 20 октомври. Дилърите ще препрограмират инвертора за подобряване на протоколите безплатно. Nissan казва, че процесът може да отнеме по-малко от един час, но дали този път проблемът с дефекта ще бъде решен - предстои да разберем.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.

Свързани новини