Отидете към основна версия

37 460 21

Нужна ли е "Зелена карта" за автомобил?

  • гражданска отговорност-
  • зелена карта-
  • европейски съюз

Каква "Зелена карта", какви 50 лева? Този въпрос може би си задават мнозина от вас, когато отидат да сключват задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на своята кола. Обикновено застрахователите искат доплащане за "Зелена карта" от порядъка на петдесетина лева и ни уверяват, че е по-добре ако ще пътуваме в чужбина, независимо в коя страна, да си я платим. Кога обаче наистина е необходимо това?

Убедени сме, че голяма част от водачите на МПС все още не са наясно трябва ли при пътуване с кола в страна членка на Европейския съюз да доплащат за т.нар. "Зелена карта". Отговори потърсихме директно от Комисията за финансов надзор - органа, който има за цел да защитава интересите на застрахованите и осигурените лица. От КФН, ни дадоха своето експертно становище по темата.

Специалистите от КФН недвусмислено заявиха, че "Зелена карта” не е необходима на българските водачи за пътуване в страните от Европейския съюз.

Полица по „Гражданска отговорност”, сключена с български застраховател, е валидна за всички държави от т.нар. Многостранно споразумение, което включва всички страни от Европейския съюз плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Андора, Сърбия и Швейцария. За страни като Турция, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания "Зелена карта" е необходима.

Защо обаче застрахователите продължават да предлагат "Зелена карта" срещу доплащане, дори когато става въпрос за пътуване в страна членка на ЕС? Ето и един от отговорите. На този етап застрахователните компании използват една "вратичка", която им дава тримесечен отлагателен период за пренастройка на софтуерните си системи, които издават полиците за "Гражданска отговорност". Според новото решение на Комисията за финансов надзор, в полицата трябва да има поле, където да е записано, че тя важи за целия ЕС. Срокът обаче изтича на 12 февруари 2014-а. Независимо от това дали имате такава графа в полицата или не, трябва да знаете, че вашата "Гражданска отговорност" важи навсякъде в Европейския съюз и в страните от Многостранното споразумение.

Застрахователите се оправдават и с нещо друго. Според тях обезщетенията, които се плащат по "Гражданска отговорност" у нас, са значително по-малки от тези в Европа и поради тази причина те правят отстъпка на водачите, които декларират, че карат автомобилите си само на територията на България. Ако решат обаче да пътуват с колата си в страна от ЕС, трябва да възстановят на застрахователя предоставената отстъпка.

Независимо от това какво сте декларирали пред застрахователя и на каква цена ви е продадена полицата "Гражданската отговорност", тя важи за целия Европейски Съюз и при настъпило събитие застрахователя е длъжен да изплати нужната сума. Впоследствие обаче застрахователят може да ви потърси сметка по съдебен ред за неспазване на сключената при предоставяне на отстъпката декларация. По-долу можете да видите каква е разликата в цените на полиците "Гражданска отговорност" в различните застрахователни компании, като първо сме показали цените без "Зелена карта", а след това следват цените на ГО със "Зелена карта".

Нашият съвет към водачите на моторни превозни средства е да не плащат предварително т.нар. "Зелена карта", ако няма да пътуват в страна извън ЕС. Освен това, ако издаване все пак се наложи, във всеки един момент можете да доплатите въпросните 50 лева на своя застраховател и той веднага да ви издаде "Зелена карта".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини