Last news in Fakti

20 Декември, 2013 09:38 37 448 21

Нужна ли е "Зелена карта" за автомобил?

  • гражданска отговорност-
  • зелена карта-
  • европейски съюз

Каква "Зелена карта", какви 50 лева? Този въпрос може би си задават мнозина от вас, когато отидат да сключват задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на своята кола. Обикновено застрахователите искат доплащане за "Зелена карта" от порядъка на петдесетина лева и ни уверяват, че е по-добре ако ще пътуваме в чужбина, независимо в коя страна, да си я платим. Кога обаче наистина е необходимо това?

Убедени сме, че голяма част от водачите на МПС все още не са наясно трябва ли при пътуване с кола в страна членка на Европейския съюз да доплащат за т.нар. "Зелена карта". Отговори потърсихме директно от Комисията за финансов надзор - органа, който има за цел да защитава интересите на застрахованите и осигурените лица. От КФН, ни дадоха своето експертно становище по темата.

Специалистите от КФН недвусмислено заявиха, че "Зелена карта” не е необходима на българските водачи за пътуване в страните от Европейския съюз.

Полица по „Гражданска отговорност”, сключена с български застраховател, е валидна за всички държави от т.нар. Многостранно споразумение, което включва всички страни от Европейския съюз плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Андора, Сърбия и Швейцария. За страни като Турция, Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и Албания "Зелена карта" е необходима.

Защо обаче застрахователите продължават да предлагат "Зелена карта" срещу доплащане, дори когато става въпрос за пътуване в страна членка на ЕС? Ето и един от отговорите. На този етап застрахователните компании използват една "вратичка", която им дава тримесечен отлагателен период за пренастройка на софтуерните си системи, които издават полиците за "Гражданска отговорност". Според новото решение на Комисията за финансов надзор, в полицата трябва да има поле, където да е записано, че тя важи за целия ЕС. Срокът обаче изтича на 12 февруари 2014-а. Независимо от това дали имате такава графа в полицата или не, трябва да знаете, че вашата "Гражданска отговорност" важи навсякъде в Европейския съюз и в страните от Многостранното споразумение.

Застрахователите се оправдават и с нещо друго. Според тях обезщетенията, които се плащат по "Гражданска отговорност" у нас, са значително по-малки от тези в Европа и поради тази причина те правят отстъпка на водачите, които декларират, че карат автомобилите си само на територията на България. Ако решат обаче да пътуват с колата си в страна от ЕС, трябва да възстановят на застрахователя предоставената отстъпка.

Независимо от това какво сте декларирали пред застрахователя и на каква цена ви е продадена полицата "Гражданската отговорност", тя важи за целия Европейски Съюз и при настъпило събитие застрахователя е длъжен да изплати нужната сума. Впоследствие обаче застрахователят може да ви потърси сметка по съдебен ред за неспазване на сключената при предоставяне на отстъпката декларация. По-долу можете да видите каква е разликата в цените на полиците "Гражданска отговорност" в различните застрахователни компании, като първо сме показали цените без "Зелена карта", а след това следват цените на ГО със "Зелена карта".

Нашият съвет към водачите на моторни превозни средства е да не плащат предварително т.нар. "Зелена карта", ако няма да пътуват в страна извън ЕС. Освен това, ако издаване все пак се наложи, във всеки един момент можете да доплатите въпросните 50 лева на своя застраховател и той веднага да ви издаде "Зелена карта".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    9 0 Отговор
    Нали се сещате колко коли ходят до Гърция на море. И като им скубнат по 50 кинти и ето ти една прилична сумичка в джобовете на застрахователите, без да е било нужно да я плащаме ние. Това са си пари за 1 кило узо бе.
  • 2 Iaroslav Stanchev

    11 0 Отговор
    Няма наяждане алчния търбух,ейййй.Застрахователи,банки,енергийни и водни дружества,държавен бюджет,все гладни,все пред фалит,все на загуба,а дерат ли дерат,по 3-4-5 кожи и нямаха наяждане и затъкване,с пари,гладните гъ..ве.

    Коментиран от #3

  • 3 Едикой си

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Iaroslav Stanchev":

    Така е...проблема е не че не можем да нахраним бедните....проблема че е не можем да нахраним богатите.
    Наистина в моята полица специално пише че ако пътувам в чужбина им дължа още 90лв.
    Явно това си е вид "отстъпка" от цената?! Или поредната далавера..
  • 4 Slavian Savov

    3 4 Отговор
    Това е добре да го обясните и на някой полицай в Гърция или Румъния,ама на някой, който е във вътрешността на държавата.Не само ,че изискват сертификат"Зелена карта" ами като разберат,че нямаш въобще не поглеждат полицата ами направо ти пишат глоба,която е доста солена.

    Коментиран от #5, #6, #14

  • 5 Петър Кимонов

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Slavian Savov":

    Славяне, като те чета си мисля, че работиш я брокер, я застраховател!
    Не разбирате ли, че от 2007-ма година със знанието на КФН (и може би с директното им участие) българските шофьори са били обирани от застрахователната мафия със средно 50 000 000 (ПЕТДЕСЕТ МИЛИОНА!!!) лева на година!

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Петър Кимонов

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Slavian Savov":

    Това, което са правили застрахователите и КФН през последните 6 години се нарича ИЗМАМА и е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! И щеше да продължи и тая година!!! Как така им дадоха срок да си "пренастроят софтуера" точно през времето на най-голямото лапане на ГО?!?
  • 7 Славчо Димитров

    7 0 Отговор
    У нас има регистрирани 3 млн. автомобила. Може би 1 млн. от тях излизат в чужбина. Сметнете по 50 лева каква сума прави това? И най-интересното е, както се вижда и от статията е, че КФН играе заедно със застрахователите. Всички си мълчат и си траят, а ние балъците си цакаме за зелена карта или за зелен хайвер.
  • 8 Димитър Рупанов

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Петър Кимонов":

    Аз съм сигурен, че човека не е брокер. И аз ходя в Гърция, не на почивка. И човека е прав-полицаите не знаят закона. А ти като чужденец отиди му обясни, че полицата ти важи. Когато те спре и те пита къде ти е зелената карта. Лично присъствах на катастрофа и поискаха зелена карта от българина,взеха и единият отрязък. Да не говорим, че там не могат да карат, за българите какво да кажа. В чужда страна той си кара все едно е на село, без да спазва правила,знаци и т.н. После що се блъскали.

    Коментиран от #11

  • 9 Кольо Фильов

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Петър Кимонов":

    Няма такова нещо.

    Никога не съм плащал за зелена карта. В ЕС никога не е е било задължително.

    Ако е имало хора които са си плащали са били хванати за канарчета от някой брокер ха ха
  • 10 Христо Алексиев

    5 0 Отговор
    Явно е, че не си четете полиците и договорите за ГО и искате да си плащате пълната сума.
  • 11 Петър Кимонов

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър Рупанов":

    Добре де, ама съгласи се, че е работа на КФН и на застрахователите така да си подредят нещата, че това което казваш да не се случва (да си преведат полиците и на английски, да цитират регламентите на ЕС и т.н.). Ама НЕ- на тях им е по-изгодно да ни глобяват, за да ни е страх и да си плащаме 50-те лева горница...
  • 12 Luben Manolov

    5 0 Отговор
    Зелената карта за 1 страна, примерно Турция струва някъде 1,70-2лв, ако е за 2 страни е към 5лв. Какви са тия 50лв където се говорят?

    Коментиран от #13

  • 13 Славчо Димитров

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Luben Manolov":

    Ми виж извадките от калкулатора, които са публикувани в материала. Повечето компании искат сума около 50 лв за зелена карта. И аз незнам какви са, но са факт.
  • 14 Iaroslav Stanchev

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Slavian Savov":

    Може и да си прав,ама преди 3-4 месеца дядото ходи в Букурещ,ей тъй за кеф,с личната си кола.Без платена зелена карта.Сам спрел при румънски полицаи,щото се омотал нещо в столицата им.Та и те ей така,профилактично,му проверили документите.Та ни глоби,ни проблеми.Накрая чак искал да ги черпи по едно кафе,от благодарност,ама му отказали тактично,щото било забранено.А до сега сигурно 5 пъти ходи в Румъния и проблеми специално с ГО е нямал.
  • 15 ВИП АМГ

    2 1 Отговор
    naistina e taka policaite i v garcia i v ispania iskat zelena karta.
  • 16 Ianica Iovcheva

    5 1 Отговор
    идете и обяснете на тьпия унгарец че не е нужна зелена карта
  • 17 Евгени Ненов

    6 0 Отговор
    Живея в Гърция и като си хода до България си вада зелена карта , но е безплатна защото сме членки на Европейския съюз. Така ми обясниха от застрахователната компания където съм клиент.
  • 18 весо димитров

    2 1 Отговор
    tova sa panli glyposti v garciq ako nqma6 zelena karta 500 evro e globata

    Коментиран от #19

  • 19 Славчо Димитров

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "весо димитров":

    Щом разбираш законите повече от КФН плащай си тогава 50 лв и не се оплаквай. Аз не плащам и пътувам често до Гърция и не съм имал проблеми

    Коментиран от #20

  • 20 АРЕС АРЕС

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Славчо Димитров":

    ne sate hvanali,togava shte viesh kato lineika
  • 21 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Aко полицата ви не е изписана на латиница, това означава, че никой полицай навън не може да я разчете и съответно е предпоставка за проблеми, въпреки, че си имате застраховка. Затова по-добре е да се носи Зелена карта, но не и да се плаща за нея- има достатъчно оферти, в които тя е безплатна.