Отидете към основна версия

12 388 47

Toyota подгрява Америка за новата Supra

  • toyota-
  • ft-1-
  • supra-
  • calty design research-
  • детройт 2014

Един от най-изненадващите експонати на изложението в Детройт се оказа на щанда на Toyota. Японците успяха да запазят в пълна тайна футуристичния прототип FT-1, който според повечето експерти е предвестник на следващото издание на култовата Supra.



Toyota и BMW не крият, че разработват съвместно наследника на спортното купе, чието производство бе прекратено през 2002 г. Дизайнът на FT-1 обаче е дело на калифорнийското студио на японците Calty Design Research. Неговите специалисти стоят зад външността на първата Celica, Lexus SC400, прототипа FT-HS и - разбира се - предишните издания на Supra.



Концептуалният FT-1 (зад съкращението се крие Future Toyota) бележи известен завой в стила на производителя. Формите напомнят на суперкара Lexus LFA, но неговите отсечени и остри линии са омекотени и заоблени.



В салона цари функционален минимализъм, който говори за стремеж към намаляване на теглото. Всички прибори са разположени плътно пред и около водача, а информацията се прожектира на прозрачен екран над волана.



Засега японците мълчат по техническата част, в което няма нищо странно. Дизайнът може да е японско-американски, но въпросът с механиката зависи в съществена степен от баварските инженери. От Toyota все пак дават жокер с изявлението, че FT-1 бележи отдалечаване от екологичните принципи, характерни за продукцията на компанията, и ще се подчинява само на динамиката и удоволствието от шофирането.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • И Toyota напуска Австралия

    Toyota обяви, че от 2017 г. спира производството на коли и двигатели в Австралия. По този начин ще се сложи край на автомобилната индустрия в Стран ...
    10.02.2014
    2 424
    2
  • Toyota очаква рекордни печалби

    Водещият в света производител на автомобили Toyota очаква рекордни приходи за миналата финансова година, която привършва през март 2014 г., съобщав ...
    04.02.2014
    965
    0