10 Февруари, 2014 12:43 2 393 2

И Toyota напуска Австралия

  • австралия-
  • toyota

Анализатори пресмятат, че най-малко 6500 работни места ще бъдат загубени от спирането на производството на коли в Австралия

Toyota обяви, че от 2017 г. спира производството на коли и двигатели в Австралия. По този начин ще се сложи край на автомобилната индустрия в Страната на кенгуруто.

През миналата година дъщерните компании на

Ford и General Motors обявиха своите планове за спиране

на производството на коли в Австралия. Компаниите аргументираха непопулярните си мерки с високата цена на труда, които правят производството неконкурентно - способно на световните пазари.

Близо 2 500 работни места ще бъдат загубени от оттеглянето на Toyota от Австралия. От компанията обещават да направят всичко възможно, за да подкрепят съкратените работници да си намерят нова работа или да им осигурят заетост в зависимост от тяхната квалификация.

„Ние направихме всичко възможно, за да запазим нашето производство в Австралия, но редица негативни фактори като много

свития пазар и силния австралийски долар, съчетани с прогнозите

за свиване на производството на коли в страната, ни принудиха да вземем това болезнено решение“, заяви президентът на Toyota Акио Тойода. По този начин от компанията слагат точка на производството в страната на кенгуруто, чието начало беше поставено през далечната 1963 г.

Анализаторът на автомобилния пазар към консултантската компания Frost & Sullivan Вивек Вайдя заяви, че не е изненадан от решението на японската компания.

„Toyota остана последният производител на автомобили в Австралия след напускането Mitsubishi, Ford и GM. Цената на труда е твърде висока, за да може производството на коли в Австралия да бъде конкурентно-способно“, посочи Вивек Вайдя.

Той не пропусна да отбележи, че Тайланд и САЩ предлагат много по-гъвкави решения за автомобилната индустрия.

Лидерът на опозицията в Австралия Бил Шортън не пропусна да отбележи, че при управлението на премиера Тони Абът

автомобилната индустрия на Австралия умря.

„Когато един бизнес умира, друг стартира. Когато губим едни работни места, други се откриват“, репликира го Тони Абът.

От своя страна Профсъюзът на индустриалните работници предупреди, че решението на японската компания може да хвърли страната в рецесия и загуба на нови работни места. Анализатори пресмятат, че най-малко 6500 работни места ще бъдат загубени от спирането на производството на коли в Австралия.

Ройтерс отбелязва, че според правителствени източници около 150 компании са свързани с автомобилната индустрия в Австралия, а около 45 000 души по някакъв начин изкарват своята прехрана в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 galaxy

    0 0 Отговор
    Австралийците вече ще се придвижват с кенгура.
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Кенгуро с един джоб-купе, с два-седан...